Verkkouutiset

Rintanappi Ihmisoikeusliiton tilaisuudessa tyttöjen sukuelinten silpomisesta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

“Yhdenkään tytön ei pidä joutua elämään Suomessa silpomisuhan alla”

Kansanedustajan mukaan hallitus on laiminlyönyt eduskunnan näkemyksen.

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mukaan hallitus on unohtanut silpomisuhan alla Suomessa elävät tytöt.

– Tyttöjen ja naisten oikeuksien kannalta on valtava pettymys, ettei hallitus ole eduskunnan vaateesta huolimatta tekemässä lakiesitystä, jolla selkeytettäisiin tyttöjen silpomista koskevaa kriminalisointia.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on brutaali rikos ja ihmisoikeusloukkaus, joka on kitkettävä Suomesta ja koko maailmasta, Sarkomaa toteaa Uuden Suomen blogissaan.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, joka ei ole erikseen kriminalisoinut tyttöjen ja naisten silpomista.

Sarkomaan mukaan silpomisuhan alla elää Suomessa arviolta jopa 3 000 tyttöä.

– Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa vakavasti tyttöjen ihmisoikeuksia. Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille.

– Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena, Sarkomaa huomauttaa.

Eduskunta edellytti marraskuussa 2020 tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä ehdottaneen kansalaisaloitteen pohjalta, että hallitus ryhtyy ripeästi toimiin. Kansalaisaloitteessa ehdotettiin tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävää omaa lakia, joka kattaisi kaiken ikäiset tytöt ja naiset sekä ulkomailla tehdyt silpomiset.

– On valtava pettymys, että hallitus on laiminlyönyt eduskunnan näkemyksen. Oikeusministeri [Anna-Maja] Henriksson totesi juuri ennen joulua, ettei esitystä olla antamassa eduskunnalle tällä vaalikaudella.

Sari Sarkomaan mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä on vaatinut, että tyttöjen ja naisten suojelemisessa väkivallalta on “otettava käyttöön kaikki keinot.”

– Yhdenkään tytön ei pidä joutua elämään maassamme silpomisuhan alla. Kaikki kivet on vielä kerran käännettävä, jotta hallitus toisi viipymättä tyttöjen silpomisen kriminalisointia selkeyttävän esityksen eduskuntaan siten, että se voidaan saada maaliin vielä kuluvan vaalikauden aikana.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS