Verkkouutiset

LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Vuosi Wagner-kapinan jälkeen Vladimir Putin on vahvempi kuin koskaan

Venäjällä harva on valmis puhumaan vuoden takaisesta palkkasotilasarmeijan kapinasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi Jevgeni Prigozhinin johtaman Wagner-palkkasotilasarmeijan kapinasta Venäjällä.

Tapaus oli luonteeltaan ainutlaatuinen Putinin neljäsosavuosisadan kestäneen valtakauden aikana: Kukaan Putinin lähipiiristä ei ollut aiemmin noussut näin avoimesti kapinaan hallintoa vastaan.

Silti Brittiläisen Sky Newsin Moskovan-kirjeenvaihtaja Ivor Bennettin mukaan harva Venäjällä edes tietää koko kapinasta.

– Putin onnistui tukahduttamaan kapinan kieltäytymällä antamasta sille näkyvyyttä. Olemalla reagoimatta hän onnistui samanaikaisesti rauhoittelemaan kansaa ja estämään kapinamielialan leviämisen, kertoo Bennetin haastatelema Venäjän-tutkija Viktor Soldatov.

Putinin valitsema strategia näyttää myös toimineen. Kaksitoista kuukautta myöhemmin ei ole nähtävissä merkkejä että kapina olisi horjuttanut Putinin valtaa. Päinvastoin, tultuaan valituksi 87 prosentin äänisaaliilla näytösvaaleissa viidennelle presidenttikaudelleen, näyttää Putinin asema vahvemmalta kuin koskaan aiemmin.

– Wagnerin kapinan jälkeiset puhdistukset osoittivat Putinin selvästi ymmärtäneen, että uhka hänen hallinnolleen voi tulla myös sotaa tukevan oikeiston taholta.

Moni ennen Venäjällä keskeisessä asemassa ollut äärinationalisti joutuikin Wagnerin kapinan jälkeen syytteeseen tai sai siirron vähemmän tärkeisiin tehtäviin.

Kenties kuitenkin tunnetuin puhdistuksen kohteeksi joutuneista on tuomittu äärinationalisti ja tärkeä Donetskin separatistihallinnon taustavaikuttaja Igor Girkin. Entinen FSB-upseeri Girkin vangittiin vuoden 2023 heinäkuussa, ja sai tuomion väkivallan lietsonnasta tammikuun lopussa.

Mutta entä itse Wagner-ryhmä ja sen jäsenet? Sen sijaan että kapinaan noussut palkka-armeija olisi hajotettu, toimii Wagner edelleen esimerkiksi Libyassa, Malissa, ja Burkina Fasossa. Wagnerin rooli on kuitenkin pienentynyt merkittävästi ja suuri osa sen toiminnoista Venäjällä sulautettu osaksi federaation asevoimia.

– Wagneria ei ole selvästi unohdettu, ja sekä Prigozhinin haudalla kuun alussa paljastettu pronssipatsas että Moskovassa Kremlin lähistölle syntynyt Wagner-taistelijoiden epävirallinen muistomerkki todistavat sen. Harva on kuitenkin valmis puhumaan vuoden takaisista tapahtumista, tai edes myöntää muistavansa ne, painottaa Bennett.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)