Verkkouutiset

Voisiko Pyhäjoelle yhä nousta ydinvoimala? Näin asiantuntija arvioi

Verkkouutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan edellytykset hankkeen jatkamiselle markkinaehtoisesti ovat heikot.
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Extra

Viime aikoina julkisuudessa on esitetty toiveita Hanhikiven ydinvoimalaitoshankkeen jatkamisesta uudella laitetoimittajalla.

Hanke on ollut pysähdyksissä sen jälkeen, kun Fennovoima purki venäläisen Rosatomin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen tämän vuoden keväällä. Syiksi Fennovoima kertoi merkittävät viivästykset ja Rosatomin kyvyttömyyden Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeessa. Myös sota Ukrainassa on Fennovoiman mukaan pahentanut hankkeen riskejä. Varsinaiset voimalan rakennustyöt eivät olleet ehtineet alkaa, mutta alueen infrastruktuuria oli ehditty rakentaa jo pitkälle.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n liittohallitus vetosi lokakuun lopulla hallitukseen, jotta Pyhäjoen Hanhikiven voimalaitosalueen rakentaminen saa jatkua ja hankkeeseen löydetään uusi laitetoimittaja. Liittohallitus perusteli esitystään huolella alueen työllisyydestä, kun rakentaminen hiipuu talouden laskusuhdanteen mukana. Lisäksi rakentaminen tarvitsee edullista ja turvallista energiaa, ja tarve kasvattaa Suomen energiaomavaraisuutta on näinä aikoina ilmeinen.

Vastaamalla mainoksessa esitettyyn kysymykseen pääset lukemaan koko artikkelin.