Verkkouutiset

Taiwanin 155 millimetrin kenttätykkejä. / Sam Yeh / AFP / LEHTIKUVA

Voiko maihinnousun pysäyttää? Näin Taiwan varautuu sotaan

Ukrainan sotakokemusten arvioidaan tarjonneen hyödyllisiä oppeja puolustustaisteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiantuntijoiden mukaan Taiwanissa on seurattu tarkasti Ukrainan onnistunutta puolustustaistelua viimeisen puolen vuoden aikana.

Kiinan kapinallismaakuntana pitämä alue elää jatkuvassa merisaarron ja maihinnousun pelossa. Jännitteet ovat kärjistyneet viime aikoina Kiinan järjestettyä useita laajoja sotaharjoituksia alueella.

Taipein hallitus on Wall Street Journal -lehden mukaan valmistellut niin sanottua piikkisikastrategiaa, jossa pienempi osapuoli voisi aiheuttaa raskaita tappioita huomattavasti suuremmalle hyökkääjälle.

Ukrainan sota on osoittanut modernien olalta laukaistavien panssarintorjuntaohjusten ja lennokkien tehon puolustustaistelun tukena. Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin kerrotaan arvioineen havaintojen pohjalta uudelleen tapaa, jolla maa voisi puolustautua konfliktitilanteessa Kiinan laajamittaista hyökkäystä vastaan.

Kiinan retoriikka on samalla mennyt aggressiivisempaan suuntaan.

– Emme epäröi sotatoimia ja taistelemista kaikin keinoin loppuun asti, Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe sanoi kesäkuussa.

Viime vuosikymmenien aikana Taiwanin asevoimien hankinnat ovat keskittyneet hävittäjälentokoneisiin, helikoptereihin ja panssarivaunuihin. Sotilasasiantuntijoiden mukaan Taiwan tuskin pystyisi pysäyttämään yksin mahdollista maihinnousua, sillä kalusto olisi altis Kiinan ohjus- ja ilmaiskuille.

Javelin-panssarintorjuntaohjusten ja Stinger-ilmatorjuntaohjusten kaltaiset jalkaväen aseet voisivat osoittautua hyödyllisemmiksi laajasti käytettyinä. Niiden on todettu aiheuttaneen Ukrainassa suuria tappioita Venäjälle, joka on menettänyt eri arvioiden mukaan noin 1 000–1 800 taistelupanssarivaunua sekä satoja lentokoneita ja helikoptereita.

Jalkaväen aseiden rajoitteena on pieni kantama, sillä esimerkiksi Javelin voi tuhota kohteita enintään muutaman kilometrin päästä. Pitkän kantaman HIMARS-täsmäraketeilla tehtyjä iskuja onkin seurattu kiinnostuneena Taiwanissa, joka osti vuonna 2020 ensimmäisen erän kyseistä asejärjestelmää. HIMARSeja on määrä hankkia lisää lähitulevaisuudessa.

Myös taistelulennokit voivat olla hyödyllisiä pienemmälle osapuolelle, sillä niillä voi tehdä täsmäiskuja esimerkiksi laivastokohteisiin. Taiwan on kehittänyt omaa Teng Yun -lennokkiaan, joka muistuttaa monilta ominaisuuksiltaan turkkilaisia Bayraktar TB2:ia.

Taiwanin puolustusministeri Chiu Kuo-Cheng on huomauttanut, että varusmiesten neljän kuukauden koulutus ei tarjoa tositilanteessa tarvittavaa osaamista. Asevelvollisuutta on jatkossa määrä laajentaa ja koulutusta pidentää enintään vuoteen. Mielipidekyselyiden mukaan yli 70 prosenttia kansasta tukee ehdotettua muutosta.

LUE MYÖS:
Taiwanin vuoribunkkerissa varaudutaan Kiinan hyökkäykseen (VU 30.7.2022)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)