Mies asioimassa Danske Bankissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Voiko korontarkistuksen päivää vaihtaa kesken vuoden? Pankit vastaavat

Yksi pankki oli muita joustavampi lainaehdoissaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten asuntovelallisten suosituin viitekorko on 12 kuukauden euribor. Se on laskenut kovaa vauhtia, ja joka päivä on rikottu uusia ennätyksiä.

Vuoden alussa 12 kuukauden euribor oli 3,918 prosenttia. Torstaina viisarit pysähtyivät 2,755 prosenttiin. Laskua vuoden alusta on tullut siis 1,163 prosenttiyksikköä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Moni asuntovelallinen on saattanut pohtia, josko lainansa korontarkistuspäivää voisi vaihtaa. Verkkouutiset kysyi Suomen kolmelta suurimmalta pankilta, OP Ryhmältä, Nordealta ja Danske Bankilta, voiko korontarkistuspäivää vaihtaa kesken vuoden.

– Korontarkistuspäivä voi muuttua viitekorkoa vaihdettaessa, mutta tällöin on hyvä huomioida, että mikäli viitekoron muuttaminen ei ajoitu korontarkistuspäivään, pankki voi periä lisäksi jäljellä olevan lainamäärän uudelleensijoittamisesta tai jälleenrahoituksen purkamisesta aiheutuvat kustannukset, OP Ryhmästä viestitään.

– Käytännössä tällaisessa tapauksessa viitekoron vaihtamisesta ennen seuraavaa korontarkistuspäivää ei siis synny taloudellista hyötyä.

Myöskään Nordeassa ja Danskessa tämä ei ole mahdollista.

– Korontarkistuspäivä määräytyy asiakkaan valitseman viitekoron mukaisesti eli esimerkiksi 3 kuukauden euribor kolmen kuukauden välein ja vastaavasti 12 kuukauden euribor 12 kuukauden välein. Korontarkistuspäivää ei voi muuttaa kesken korkojakson, koska pankki sitoo lainan viitekoron lainaa perustettaessa, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta.

– Mikäli asiakas haluaa vaihtaa luottosopimuksensa viitekorkoa, se vaihdetaan pääsääntöisesti viitekoron tarkastuspäivänä kustannussyistä. Viitekoron tarkastuspäivämäärä määräytyy lainanostopäivän mukaan.

Normaalitilanteissa viitekoron tarkastuspäivämäärään ei voi sen jälkeen enää vaikuttaa, muutoin kuin vaihtamalla sopimusehdoissa olevaa viitekorkoa, kertoo Danske Bank Suomen henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava johtaja Sari Takala.

Yhdessä pankissa viitekorkoa voi vaihtaa kesken kauden

Osuuspankissa ja Danskessa viitekorkoa voi vaihtaa vain korkokauden vaihtuessa toimitusmaksun hinnalla.

– Muutoksesta, jolla lainan viitekorkoa vaihdetaan kesken korkokauden tai muu vastaava muutos, peritään todelliset pankille aiheutuvat kustannukset ja lisäksi toimitusmaksua vähintään 200 euroa. Mikäli muutos toteutetaan korkokauden vaihtuessa, toimitusmaksu on vähintään 100 euroa, ellei lainasopimukseen itsessään kuulu maksuttomia muutoksia, Danske Bankin Sari Takala sanoo.

– Tällä hetkellä jokaisen suomalaisen asuntovelallisen viitekoron korko laskee korontarkistuspäivänä. 12 kuukauden euriborin kohdalla lasku tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 100 000 euron asuntovelassa saa noin 1000 euroa helpotusta vuotuisiin korkomenoihinsa, Jari Eloranta Nordeasta sanoo.

Nordeassa viitekorkoa voi kuitenkin vaihtaa kesken vuoden toimitusmaksun hinnalla. Sekin voi olla houkutteleva vaihtoehto asuntovelalliselle. Kolmen kuukauden euribor on tällä hetkellä 3,488 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)