Verkkouutiset

Hamasin tunneleita Gazassa. / Telegram

Voiko Hamasin tunnelit täyttää vedellä?

Israel on asentanut ainakin viisi suurta pumppua valmiuteen Gazan pohjoisosiin.

Israelin kerrotaan mahdollisesti toteuttavan suunnitelmaa, jossa Gazan kaistaleelle rakennettuihin äärijärjestö Hamasin tunneleihin syötettäisiin merivettä.

Tämä ajaisi äärijärjestö Hamasin taistelijat pois suojistaan, mutta voisi samalla vaurioittaa alueen infrastruktuuria ja vesihuoltoa.

”Gazan metroksi” kutsuttu tunneliverkosto sisältää Hamasin huoltopisteitä ja komentokeskuksia. Sitä on käytetty myös Israelista kaapattujen panttivankien säilyttämiseen ja taistelijoiden siirtämiseen eri puolille Gazaa.

Wall Street Journal -lehden mukaan Israelin asevoimat on koonnut ainakin viidestä suuresta pumpusta koostuvan järjestelmän, jolla tunneleihin voidaan syöttää merivettä. Pumput asennettiin marraskuun lopulla noin 1,5 kilometrin päähän Gazan pohjoisosissa sijaitsevasta al-Shatin pakolaisleiristä.

Jokainen niistä pystyy pumppaamaan tunnissa tuhansia kuutiometrejä vettä tunneleihin, mikä täyttäisi Hamasin tunnelit parissa viikossa. Israel kertoi suunnitelmastaan Yhdysvalloille marraskuun alussa.

CSIS-ajatuspajan tutkija Jon Alterman huomauttaa, että suolaveden pumppaamisen seurauksia on vaikea arvioida, sillä itse tunnelijärjestelmän koostumus on osin hämärän peitossa. On lisäksi epäselvää, kuinka nopeasti vesi imeytyisi pois tunnelien lattiasta ja seinistä, ja mikä tämän vaikutus olisi läheisten rakennusten kestävyyteen tai viemäriverkostoon.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)