Verkkouutiset

Aleksandr Gabyshev. Kuvakaappaus videolta: RADIO FREE EUROPE / YOUTUBE

Vladimir Putinin vastustaja tuomittiin psykiatriselle klinikalle

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Kremliä kammoksuva samaani on poliittinen vanki.

Siperialainen tuomioistuin on määrännyt ”soturi-samaaniksi” itseään kutsuvan Aleksandr Gabyshevin psykiatrisella klinikalla pakkohoitoon. Asiasta kertoo Radio Free Europe.

Itäsiperialainen mies nousi vuonna 2019 julkisuuteen, kun hän aikoi taivaltaa jalkaisin 8 000 kilometrin matkan kotikaupungistaan Jakutskista Moskovaan. Mies kertoi julkisuudessa, että hän haluaa karkottaa manauksin demonina pitämänsä presidentti Vladimir Putinin sielun maan pääkaupungista.

Gabyshevin ja hänen tukijoidensa marssi keskeytyi, kun Venäjän poliisin erikoisjoukot pidättivät miehen ja passittivat hänet mielisairaalaan. Häntä vastaan nostettiin myös rikossyytteitä.

Kremlin kammoksuva samaani on yrittänyt tämän jälkeen lähteä matkaan ainakin kaksi kertaa, mutta matkat ovat tyssäneet toistuvasti siihen, kun mies on pidätetty ja lähetetty psykiatriseen hoitoon.

Vladimir Putinia vastustava samaani on noussut pienimuotoiseksi ilmiöksi Venäjällä. Gabyshevin suunnitelmat ja viranomaisten reaktiot ovat herättäneet hilpeyttä, mutta asiantuntijoiden mukaan okkultistisia rituaaleja pidetään Venäjällä nähtävästi myös todellisena uhkana valtion turvallisuudelle.

Samaanin pidätykset ovat myös aiemmin laukaisseet mielenilmauksia Itä-Siperiassa.

Uusin pakkohoitomääräys pantiin RFE:n mukaan voimaan heinäkuussa. Gabyshevin lakimiehen mukaan psykiatrisen klinikan pakkohoitoon ei ole terveydellisiä perusteita.

Moskovassa sijaitseva Memorial-ihmisoikeusjärjestö on tunnustanut Gabyshevin poliittiseksi vangiksi. Amnesty International on käynnistänyt myös kampanjan hänen vapauttamiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS