Verkkouutiset

MH17-lennon jäänteitä Ukrainassa. AFP / LEHTIKUVA / MENAHEM KAHANA

Vladimir Putinin uskotaan päättäneen matkustajakoneen pudottaneen Buk-järjestelmän lähettämisestä Ukrainaan

Asiasta on tutkijoiden mukaan vahvat todisteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin uskotaan päättäneen Buk-ilmatorjuntajärjestelmän lähettämisestä Venäjän ohjaamille Itä-Ukrainan niin kutsutuille ”separatistijoukoille” vuonna 2014. Asetta käytettiin Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumiseen saman vuoden heinäkuussa.

Lentoturmaa selvittävä kansainvälinen rikostutkinta JIT tiedotti asiasta keskiviikkona.

Hollantilaisten vetämän JIT:n tiedotteessa kuvataan, että viime aikojen tutkinnassa on paljastunut runsaasti uutta tietoa monista matkustajakoneen alas ampumiseen liittyvistä henkilöistä. Todistusaineiston kuvataan viittaavan vahvasti myäs Venäjän johtajan rooliin. Todisteet eivät kuitenkaan tutkijoiden mukaan ole riittäviä, jotta uusia henkilöitä voitaisiin asettaa syytteeseen.

Syyttäjä Diana van Boetzelaerin mukaan tutkinnan tarkoituksena on ollut selvittää totuus siitä, mitä tapahtui. Hänen mukaansa tutkijat pääsivät pidemmälle kuin vuonna 2014 osattiin edes kuvitella.

– Maailma tietää nyt, mitä lennolle MH17 tapahtui. Kolme syyllistä on tunnistettu ja tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Henkilökohtaisen rikosvastuun kynnys on korkea. Tällä hetkellä emme yllä tähän jatkotutkinnassa mainittujen henkilöiden osalta, Boetzelaer toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudet selvitykset voivat kuitenkin olla tärkeitä Venäjän vastuun kohdalla.

– Kuva, jonka olemme saaneet Venäjän osallisuudesta kaikkein korkeimmalla tasolla voi olla suuressa roolissa menettelyssä, jossa käsitellään tämän valtion syyllisyyttä, van Boetzelaer sanoo.

Ilmatorjunnasta keskusteltiin Kremlissä

JIT on jo aiemmin julkaissut aukottomat todisteet, joiden perusteella Venäjä oli osallisena Itä-Ukrainan taisteluissa sekä hallitsi ”Donetskin kansantasavallaksi” kutsuttua miehitettyä aluetta.

Tutkinnassa on selvitetty päätöksentekoprosessia, joka johti ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimittamiseen Itä-Ukrainaan. Donetskista tullut pyyntö aiempaa pidemmän kantaman ilmatorjunnasta käsiteltiin JIT:n mukaan Venäjän presidentinhallinnossa kesäkuun lopussa 2014. Tämän jälkeen asia esitettiin Venäjän puolustusministerille ja presidentille, jotka päättivät hyväksyä aseiden toimittamisen.

– Venäjän hallituksen virkamiehet toteavat nauhoitetuissa puhelinkeskusteluissa, että päätös asetuen toimittamisesta kuuluu presidentille. Päätöstä jopa lykätään viikolla, koska ”on vain yksi henkilö, joka voi tehdä sen (…) ja kyseinen henkilö on nyt huippukokouksessa Ranskassa, tiedotteessa kerrotaan.

Puhelinkeskustelu käytiin kesäkuun alussa. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kesäkuun 5. ja 6. päivänä Ranskassa Normandian maihinnousun muistojuhlassa.

JIT:n mukaan on konkreettista tietoa, jonka perusteella pyyntö ilmatorjunta-aseiden toimittamisesta välitettiin Putinille ja että hän vastasi myöntävästi.

Pian Ukrainaan lähetettiin raskaita ilmatorjuntajärjestelmiä, joiden joukossa oli myös MH17-lennon alas ampunut Buk-ohjusjärjestelmä.

Kuka teki päätöksen?

Venäjältä tullut Buk-ohjusjärjestelmä päätettiin sijoittaa pellolle Pervomaiskin alueelle. Matkustajakoneen pudottamisesta on jo tuomittu poissa olevina venäläiset Igor Girkin (myös nimellä Strelkov) ja Sergei Dubinski sekä ukrainalainen Leonid Hartšenko. Heidän katsottiin syyllistyneen murhiin. Verkkouutiset kertoi syytettyjen taustoista ja rooleista Ukrainan sodassa aiemmin tässä jutussa.

JIT kertoo tarkastelleensa tutkinnassaan nyt myös muita henkilöitä. Esimerkiksi Donetskin alueen ”pääministeri” Aleksander Borodai oli tuolloin useita kertoja päivässä yhteydessä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kenraaliin. MH17-lennon turmapäivänä puheluita oli yli 20. Tutkinta ei ole kuitenkaan pystynyt osoittamaan, että pääministeri tai FSB-kenraali olisivat olleet tietoisia Buk-järjestelmästä juuri silloin tai että he olisivat ottaneet tarkoituksella osaa matkustajakoneen alas ampumiseen.

Lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainan yllä heinäkuun 17. päivänä vuonna 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Valtaosa uhreista oli hollantilaisia.

Verkkouutiset kertoo tutkinnan aiemmista löydöksistä ja paljastavista ääninauhoista alta löytyvissä jutuissa.

LUE MYÖS:
”Lintu tulee kohti” – Nämä sanat sinetöivät MH17-lennon kohtalon Ukrainassa
Venäjän ilmapuolustus ”taistelutehtävään” Ukrainan rajalla juuri ennen MH17-turmaa
Heidän syytetään ampuneen alas matkustajakoneen Ukrainassa
Venäjä on syyllinen – Ukrainan lentoturman ”sormenjäljet” julki

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)