Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok.) pohtii blogissaan Ukrainan sodan opetuksia. Heinonen muistuttaa Venäjän hyökkänneen Ukrainaan tosiasiassa jo 2014, jolloin Vladimir Putin miehitti Krimin ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa.
Länsi asettui Ukrainan tueksi ”monessa mielessä viimeisellä hetkellä”, Heinonen pohtii.
– Mietin tälläkin viikolla töissä, että mikähän olisi tilanne, jos jo 2022 ja 2023 olisi apu Ukrainalle ollut tällaista mitä nyt annamme, kokoomusedustaja kirjoittaa
Sota ei ole kuitenkaan sujunut täysin Venäjän suunnitelmien mukaan. Nyt hyökkääjä on joutunut turvautumaan Ukrainassa yllättävään vetoapuun, Heinonen kirjoittaa. The Moscow Times uutisoi runsaasti sotakalustoa menettäneen Venäjän siirtyneen jopa hevosvetoisiin kuljetuksiin. Hevoset ja aasit kuljettavat taistelijoille ammuksia etulinjaan, Heinonen kirjoittaa.
– Kovin laajamittaista ei aasien ja hevosten käyttö kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole ollut, mutta ennen muuta se on kuvaavaa siitä millaisessa jamassa Venäjän sotilasmahti on, hän toteaa.
Vaikka hevosten merkitystä myöskään tämän päivän sodankäynnissä ei pidä täysin tyrmätä, Heinonen kirjoittaa, on asialle maailmalla myös naureskeltu.
– Eli tänään Putinin joukot taistelevat ynnä hevosein ja aasein kanssa, Heinonen tiivistää.
Hymyyn ei kuitenkaan ole aihetta, kansanedustaja varoittaa.
– Venäjä ei ole ikinä niin vahva kuin miltä se näyttää, mutta ei eikä ikinä niin heikkokaan kuin miltä se näyttää.
Blogissaan Heinonen toteaa myös Suomen seuraavan Ukrainan sodan oppeja ja sodankäynnin kehityskulkuja.
– Keskusteluun on noussut vahvasti liikkuva sodankäynti, perinteinen sota, maavoimien massiivinen käyttäminen, drone-kauhu, jalkaväkimiinat jne. Monen maan on tapahtumat yllättäneet varmasti täysin housut kintuissa.
Heinonen kiinnittää etenkin huomiota miehittämättömän kaluston yleistymiseen sodankäynnissä. Esimerkiksi joulukuussa Ukraina toteutti operaation ainoastaan miehittämättömiä maa-ajoneuvoilla ja hyökkäysdrooneilla. Ukrainan toiveena on saada taistelukentille 200 UGV:tä (Unmanned Ground Vehicle vuoden loppuun mennessä. Heinonen kuvailee kehitystä kiinnostavuudestaan huolimatta myös pelottavaksi.
– Miettikääpä sotaa, missä ei olekaan perinteisiä sotilaita ja näin edes mahdollisuutta menettää omia sotilaita pidäkkeenä, vaan lähes kuin tietokonepelejä pelaavia ”sotilaita”? Onko tällaisessa sodassa ainoa kuolleet siviilejä?