Verkkouutiset

Venäjän tulituksen jälkiä siivottiin huhtikuun alussa Saltivkan asuinalueella Harkovassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Vladimir Putinille annetaan historiallinen voitto”

Asiantuntijan mukaan länsi antaa Kremlin päättää, millaisia aseita puolustaja saa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Länsimaiden pelko sodan ”eskaloitumisesta” tulee antamaan Vladimir Putinille historiallisen voiton Ukrainassa, ukrainalainen asiantuntija Mykola Bieliskov varoittaa.

Ukrainan presidentinhallinnon alaisessa strategian tutkimuksen laitos NISS:ssä tutkijana työskentelevä Bieliskov toteaa Atlantic Council -ajatushautomon kirjoituksessaan Ukrainan länsimaisten kumppanien pyrkineen koko sodan ajan tasapainottelemaan Ukrainan tukemisen ja ”laajempaan sotaan Euroopassa” mahdollisesti johtavien ratkaisujen välillä.

– Tämä kaikenkattava pelko eskalaatiosta on muokannut lännen vastausta Venäjän hyökkäykseen, ja tätä Putin on hyväksikäyttänyt mestarillisesti rajoittaessaan läntistä tukea Ukrainalle, Mykola Bieliskov syyttää.

Hän käyttää esimerkkinä sitä, miten länsimaat avittivat kalustollaan Israelia Iranin taannoisen ohjus- ja lennokkihyökkäyksen torjumisessa. Muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat korostaneet iskujen jälkeen, että Ukrainan kohdalla kyse on täysin eri asiasta. Esimerkiksi Britannian ulkoministeri, entinen pääministeri David Cameron ilmoitti, että vastaavat toimet Ukrainassa johtaisivat ”vaaralliseen eskalaatioon” sodassa.

Mykola Bieliskovin mukaan tällaiset puheet ovat tuttuja ukrainalaisille.

Hän muistuttaa, kuinka eskalaatiopelko vaikutti länsimaiden asetoimituksiin Ukrainalle jo Venäjän helmikuun 2022 suurhyökkäyksen alla.

– Kun hyökkäys oli alkanut, kului kalliita kuukausia ennen kuin [Joe] Bidenin hallinto lähetti tykistöä ja HIMARS-ohjusjärjestelmiä. Meni melkein vuosi, että länsimaat lopulta suostuivat toimittamaan verrattain pienen määrän moderneja tankkeja, Bieliskov jatkaa.

Sama näyttää ukrainalaistutkijan mukaan jatkuvan.

– Venäjän hyökkäys käy jo kolmatta vuotta ja Ukraina odottaa yhä ensimmäistä erää F-16-hävittäjiä. Samalla Kiovassa vaaditaan epätoivoisesti kumppaneita toimittamaan pitkän kantaman ohjuksia ja ilmapuolustusjärjestelmiä.

Mykola Bieliskov sanoo lännen keskittymisen eskalaation välttämiseen kaikin keinoin sotivan sotataidon oppeja vastaan ja estäneen Ukrainan menestyksen taistelukentällä.

– Kun Putinin hyökkäysjoukot olivat heikoimmillaan vuonna 2022, ei Ukrainalle annettu tukea, jota se olisi tarvinnut murtautuakseen läpi [Venäjän] heikoista puolustuslinjoista etelässä. Kun Kiovan kumppanit olivat saaneet sovittua riittävän hyökkäysjoukon luomisesta, oli jo liian myöhäistä. Moskova oli mobilisoinut 300 000 miestä lisää ja linnoittanut puolustuslinjansa.

Kreml pelaa länttä

Mykola Bieliskovin mukaan Venäjä on ruokkinut lännen pelkoja läpi sodan kovalla retoriikalla, kulisseissa välitetyillä viesteillä ja ovelilla vaikuttamisoperaatioilla.

Tehokkaimpana kikkana asiantuntija pitää ydinaseilla kiristämistä. Sen hän sanoo myös toimineen.

Bieliskov ryöpyttää myös lännen ehtoja Ukrainalle annettujen aseiden käytölle. Ukrainalaisia on kielletty iskemästä Venäjän alueelle länsimaisilla pitkän kantaman aseilla. Yhdysvallat on lisäksi vaatinut useaan otteeseen Ukrainaa lopettamaan lennokki-iskunsa Venäjän öljylaitoksia vastaan.

– Nämä keinotekoiset rajoitukset ovat luoneet ennennäkemättömän tilanteen, joka pahentaa entisestään Venäjän ja Ukrainan joukkojen välistä epäsuhtaa.

– Samalla kun Venäjä voi pommittaa vapaasti Ukrainan infrastruktuuria, on Ukrainan komentajien kykyä iskeä iskuissa käytettyihin lentotukikohtiin, tuotantolaitoksiin ja logistiikan solmukohtiin Venäjällä rajoitettu merkittävästi.

Mykola Bieliskov sanoo lännen keskittymisen eskalaation hallintaan pitkittäneen sotaa ja auttaneen Moskovaa kaappaamaan aloitteen takaisin. Taistelukentällä on hänen mukaansa siirrytty alkuvaiheen liikkuvasta sodankäynnistä Venäjää raskaasti suosivaan kulutussotaan.

Bieliskov jatkaa länsimaiden antaneen Vladimir Putinille käytännössä veto-oikeuden siihen, minkälaisia aseita Ukrainalle saa toimittaa. Tämän hän sanoo rohkaisseen Venäjän diktaattoria.

– Euroopan ja Yhdysvaltain päättäjien on nyt päätettävä haluavatko he jatkaa tällä tappiollisella strategialla vai sitoutua vihdoin Ukrainan voittoon. Vielä ei ole liian myöhäistä omaksua nykyistä järkevämpää sotilaallista strategiaa. Kello kuitenkin tikittää.

Jos Ukrainalle ei anneta työkaluja, joilla se voi päihittää Venäjän taistelukentällä, saa Vladimir Putin ukrainalaistutkijan mukaan historiallisen voiton, joka tulee muuttamaan koko kansainvälisen turvallisuusympäristön

– Jos näin käy, tullaan nykyinen eskalaation välttämisen painottaminen näkemään tulevaisuudessa suurimpana geopoliittisena möhläyksenä sitten 1930-luvun myönnytyspolitiikan, Mykola Bieliskov toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)