Verkkouutiset

Sota aloitti komissaarin mukaan EU:n irrottautumisen venäläisestä energiasta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Vladimir Putin teki karhunpalveluksen itselleen”

EU-komissaarin mukaan Kremlin yritys kiristää energialla epäonnistui.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin energiakomissaari Kadri Simsonin mukaan Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta on vähentynyt merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Tämä otettiin tavoitteeksi heti Ukrainan sodan alussa.

– Tavoitteena oli vahingoittaa merkittävästi heidän talouttaan, vähentää heidän tulojaan ja tukea Ukrainaa sen vapaustaistelussa, virolaiskomissaari kirjoittaa Postimees -lehdessä.

Euroopan komissio esitti REPowerEU -suunnitelman toukokuussa 2022. Sillä vähennetään riippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista ja nopeutetaan vihreää siirtymää säästämällä energiaa, investoimalla uusiutuviin energialähteisiin ja monipuolistamalla energiatoimituksia.

– Suunnitelman toteuttaminen on auttanut Eurooppaa selviytymään tilanteesta, jossa sen on täytynyt erittäin lyhyessä ajassa luopua hiilen ja öljyn tuonnista ja vastata tilanteeseen, jossa Venäjä lopetti kaasutoimitukset. Voidaan sanoa, että tämän suunnitelman ansiosta Euroopassa ei ole ollut pulaa energiasta kahden viime talven aikana, Simson kirjoittaa.

Komissaari kertoo, että vuonna 2021 EU:n sähköstä 39 prosenttia tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä ja 36 prosenttia fossiilisilla polttoaineilla. Viime vuonna EU:n sähköstä 45 prosenttia tuli uusiutuvista lähteistä ja vain 28 prosenttia fossiilisista polttoaineista.

Asennettujen aurinkopaneelien määrä kasvoi Simsonin mukaan jälleen 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tuulivoimaa on rakennettu lisää ja biometaanin tuotanto kasvaa. Euroopassa on vireillä myös lukuisia vetyprojekteja. Lisäksi parhaillaan kehitetään merellä kelluvia tuuliturbiineja.

– Venäjän yritys tukehduttaa meitä energia-aseella kiihdytti vihreää vallankumousta Euroopassa, ja (Vladimir) Putin teki siten itselleen karhunpalveluksen. Hänen toivonsa nojasi siihen, että riippuvuus venäläisestä kaasusta ajaisi meidät riitelemään keskenämme ja pakottaisi vaikeimmissa tilanteissa olevat valtionjohtajat anelemaan häneltä hyvää tahtoa, joka olisi saanut Euroopan hylkäämään Ukrainan. Tässä kävikin päinvastoin, komissaari toteaa.

Simson muistuttaa, että venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom teki tänä vuonna tappiota ensimmäisen kerran sitten vuoden 1999. Samaan aikaan Euroopan energiamarkkinat ovat vakiintuneet.

– Olemme vuodesta 2022 lähtien vähentäneet energian tuontia, ja hinnat ovat nyt palanneet sotaa edeltäneelle tasolle. Eurooppa ei ole enää koskaan haavoittuvainen Venäjän tai minkään muun maan energiakiristykselle, komissaari kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)