Verkkouutiset

Tarton yliopisto. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Virossa vakoilleelle professorille yli kuuden vuoden vankilatuomio

Oikeuden mukaan yliopistossa opettanut venäläismies työskenteli ulkomaiselle tiedustelupalvelulle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tarton yliopistossa professorina työskennellyt Vjatšeslav Morozov on tuomittu vankilaan kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi, kertoo Viron yleisradio ERR.

Oikeus katsoi, että Morozov on toiminut ulkomaisen tiedustelupalvelun hyväksi ja harjoittanut Viron tasavallan vastaista toimintaa. Hän on Venäjän kansalainen.

Syytteen mukaan Morozov keräsi tietoja Viron sisä-, puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta ja siihen liittyvistä ihmisistä ja infrastruktuurista. Lisäksi hän välitti tietoja eteenpäin muun muassa Viron poliittisesta tilanteesta, yhteiskunnasta ja liittolaissuhteista.

Viron suojelupoliisi Kapon johtaja Margo Palloson on kertonut ennen tuomiota ERR:lle, että Morozov jakoi tietoja Venäjän erikoispalveluille. Tapaamiset pidettiin Venäjällä, jonne Morozov meni Pallosonin mukaan ”jossain määrin säännöllisesti”. Vastineeksi tiedoista Morozov sai rahaa.

Morozov työskenteli kansainvälisen politiikan teorian professorina, mutta syytteen myötä Tarton yliopisto päätti hänen työsuhteensa.

Kapon johtaja Pallosonin mukaan yliopistot ovat ulkomaisten tiedustelupalvelujen mielenkiinnon kohteina useammastakin syystä.

– Yleisesti ottaen yliopistot ovat kohteita, koska siellä on tieteellisteknistä tietoa, puolijulkisia tutkimuksia ja sosiologisia tutkimuksia, joiden avulla Venäjän erikoispalvelut voivat kohdistaa paremmin kohteita Viron yhteiskuntaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)