Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoita saapumassa Venäjältä Vaalimaan raja-asemalle joulukuussa 2023., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viron suojelupoliisilta varoitus Venäjästä – ”toimintatapa on väkivaltaisempaa”

Kapon vuosikatsauksen mukaan Moskova jatkaa jännitteiden lietsomista naapurimaihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä jatkaa lähivuosina ponnistelujaan yhteiskunnallisten jännitteiden lietsomiseksi naapurimaissa. Venäjän voidaan odottaa käyttävän mitä tahansa toimenpiteitä, jotka eivät täytä Naton kollektiivista puolustuslauseketta, todetaan Viron suojelupoliisin Kapon tuoreessa vuosikatsauksessa.

Katsauksen mukaan Viron yhteiskunta on osoittautunut kestäväksi ​​operaatioita vastaan, ​​ja Venäjä ei ole saavuttanut maassa toivottuja tuloksia.

Raportin mukaan Kapo pidätti viime vuoden lopun ja tämän vuoden helmikuun välisenä aikana kymmenisen henkilöä, jotka olivat saaneet Venäjän turvallisuuspalvelulta käskyn syyllistyä erilaisiin rikoksiin. Kapon mukaan epäillyt suorittivat eri rooleissa koordinoituja tehtäviä Venäjän tiedustelu- tai turvallisuuspalveluille.

Kapon mukaan henkilöt keräsivät tietoa valmistautuakseen suorittamaan tehtäviä ja toteuttivat myös osan suunnitelluista tehtävistä. Raportin mukaan Kapolla on syytä epäillä, että Venäjän turvallisuuspalvelu antoi käskyn vandalisoida Viron sisäministerin Lauri Läänemetsin sekä uutisportaali Delfin venäjänkielisen osion päätoimittajan Andrei Shumakovin autoja sekä tuhoamaan kaksi Virossa olevaa muistomerkkiä.

Ilkivallasta vastuussa olevia henkilöitä lähestyttiin epäsuorasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Rekrytoidut henkilöt yrittivät kylvää hämmennystä ja herättää pelkoa Viron yhteiskuntaan naamioiden toimintansa tavalliseksi rikolliseksi toiminnaksi, mutta eivät Kapon mukaan saavuttaneet suurta menestystä.

– Vaikka ihmisten terveyttä ja turvallisuutta ei suoraan uhattu, tällainen toimintatapa on väkivaltaisempaa ja jyrkempää, kuin Venäjälle on aikaisemmin ollut tyypillistä, vuosikatsauksessa todetaan.

Myös Viron ulkomaantiedustelun päällikkö Kaupo Rosin varoitti taannoin saksalaisen T-onlinen haastattelussa, että Venäjän vaikuttamisoperaatioissa ulkomailla on Viron tiedustelun mukaan havaittavissa uusi vaarallinen ilmiö. Rosin nosti myös haastattelussa esiin Läänemetsin ja Shumakovin tapaukset.

– Nämä Venäjän kineettiset hyökkäykset ovat jotakin uutta. Olemme seuranneet tätä vuoden 2023 puolivälistä alkaen. Jos trendi jatkuu, ja oletamme sen jatkuvan, on vain ajan kysymys, kun ihmisiä tapetaan, tiedustelujohtaja arvioi haastattelussa.

Myös Suomen itärajalla viime syksynä alkanut hybridioperaatio noteerataan Kapon raportissa.

– Venäjä loi viime vuonna painetta Suomen rajalle. Osallisuuttaan salaamatta tai mainevaurioita pelkäämättä Venäjä lähetti avoimesti siirtolaisia ​​Viron ja Suomen rajoille. Venäjän rajavartijat usein opastivat, ohjasivat ja saattoivat siirtolaisryhmiä, katsauksessa kirjoitetaan.

Kapon mukaan ”siirtolaishyökkäykset” on suunniteltu rasittamaan vastaanottavan maan rajavartiolaitosta ja muita valtion instituutioita sekä herättämään levottomuutta yhteiskunnassa, yllyttämään ääriliikkeitä reagoimaan uutisiin ja lopulta jakamaan yhteiskuntaa.

Kapon vuosiraportin mukaan Virossa on suhteellisen alhainen terrorismin uhka ja terrori-iskua maahan pidetään epätodennäköisenä. Islamilaisen ääriliikkeen leviäminen Virossa on kuitenkin Kapon mukaan yhä huolestuttavampi ilmiö, koska maahanmuutto riskimaista kasvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)