Verkkouutiset

Ukrainan tukimielenosoitus Serbian Belgradissa. LEHTIKUVA / AFP Oliver Bunic

Virolaistutkija hämmästelee: Uskotteko todella, että myönnytykset auttavat?

Viron ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan valtionpäämiesten keskustelut legitimoivat Kremlin valheita.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raikin mukaan Ranskan ja Saksan johtajien Moskovan kanssa käymistä keskusteluista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat eilen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Kremlin tiedotteen mukaan Putin muun muassa vakuutti venäläisten sotilaiden noudattavan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sääntöjä Ukrainassa. Todellisuudessa venäläisten ihmisoikeusrikkomuksista on kertynyt valtavat määrät todisteita. Putin antoi myös ymmärtää, että Ukrainan satamiin saarrettu vilja voitaisiin vapauttaa, mutta tämä vaatisi myös maataloustuotteita ja lannoitteita koskevien Venäjä-pakotteiden purkamista. Putin varoitti lisäksi jälleen kerran länttä aseavusta Ukrainalle ja väitti sen olevan ”vaarallista”.

– En jaa sitä näkemystä, etteikö kenenkään länsijohtajan tulisi koskaan puhua Putinin kanssa, mutta se, miten Macron ja Scholz toimivat ei ole vain hyödytöntä vaan peräti haitallista, Kristi Raik arvioi Twitterissä.

Hänen mukaansa Saksan ja Ranskan johtajat näyttäisivät legitimoivan Kremlin valheita ja vaatimuksia.

– He näyttävät oman heikkoutensa ja tämä rohkaisee Putinia. He esittävät käsittämättömiä vaatimuksia Venäjälle joukkojen pois vetämisestä – ovatko he tosissaan? Ovatko he valmiita tarjoamaan Venäjälle jotakin vastineeksi?, Raik jatkaa.

Virolaistutkija kysyy, miten kukaan saattaisi nyt kuvitella Venäjän vetävän joukkonsa pois Ukrainasta ellei sitä pakoteta siihen. Tämä taas vaatii hänen mukaansa sitä, että Ukraina jatkaa taistelua ja länsi aseiden lähettämistä.

– Tietysti Vladimir Putin yrittää uhkailla länttä lopettamaan tämän, tutkija sanoo.

Kristi Raikin mukaan syvempi ongelma näyttäisi olevan se, että Saksan ja Ranskan on mahdotonta kuvitella pitkittyvää selkkausta Venäjän kanssa.

– Pelkäävätkö he, etteivät he pysty kestämään sen kustannuksia? Uskovatko he todella, että myönnytykset Putinille tekisivät Venäjästä yhteistyöhaluisemman?

Virolaistutkijan mukaan Venäjä on tehnyt tavoitteensa Ukrainan ja Euroopan turvallisuusjärjestyksen suhteen hyvin selviksi.

– Niitä ei voi hyväksyä, ei Saksa eikä Ranskakaan. Siksi Venäjä on päihitettävä ja sitä on heikennettävä – siihen asti, että se luopuu imperialismista ja omaksuu terveemmän suhtautumisen naapurussuhteisiinsa, Kristi Raik sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS