Verkkouutiset

Viron suojeluskunnan eli Kaitseliiton taistelijoita. Viron puolustusvoimat / Kaitseväe Peastaap

Virolaiskenraali: Vladimir Putinin jälkeen tulee uusi diktaattori

Viron suojeluskuntien ylipäällikkö huomauttaa, että Vladimir Putinin poistaminen Venäjän johdosta olisi vain väliaikainen ratkaisu.

Viron suojeluskuntajärjestö Kaitseliiton ylipäällikkö, prikaatikenraali Riho Ühtegi sanoo virolaisen Maalehden haastattelussa toivovansa, että lännen avustamana ukrainalaisilla on mahdollisuus työntää venäläinen tunkeutuja pois maasta.

Ühtegi kuitenkin nostaa esille, että Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen ensimmäisinä päivinä Ukraina kärsi suhteellisen kovia kalusto- ja miehistötappioita. Hän on itsekin menettänyt pari hyvää ukrainalaistuttavaansa. Jos länsimaat olisivat auttaneet Ukrainaa aiemmin, esimerkiksi panssarintorjuntasein, olisi ihmishenkiä säästetty enemmän.

– Venäläiset tulivat, jäivät paikalleen ja jos heidät olisi kyetty torjumaan nopeammin, olisi siviiliuhrien ja hävitetyn infrastruktuurin määrä huomattavasti pienempi. Juuri silloin, kun venäläiskolonnat seisahtuivat alkoi summittainen kylien ja pikkukaupunkien hävittäminen, järjestelmällinen ryöstely ja tappaminen, sanoo kenraali Ühtegi.

Ühtegi sanoo, että Ukrainan venäläistappioista julkaisemat luvut ovat ehkä ”hieman pienemmät kuin ukrainalaiset väittämät, mutta siihen suuruusluokkaan jäävät”.

– Vaikeasti hahmotettavissa on heidän rintamakarkuriensa määrät. Venäläisyksiköissä taistelutahto ja -moraali on heikko. Tiedämme, että monista yksiköistä on karannut sotilaita. Ja varsin suuri osa sotarikoksista on juuri näiden tekemiä eivätkä niin paljon niiden, jotka sotivat.

Kysymykseen siitä, voisivatko ukrainalaiset viedä sodan Venäjälle, vastaa kenraali seuraavasti:

– Kun katsomme, että Venäjällä sotakomissariaatit [aluetoimistot] palavat, polttoainevarikot palavat, sotateollisuudessa räjähtelevät ja niin edelleen, voidaan sanoa, että he toimivat jo rajan takana.

Rauha ei ole lähiaikoina todennäköinen

Ühtegin mukaan Venäjän nykyisen valloitussodan tavoitteena on manneryhteyden muodostaminen Krimin kanssa ja Mustanmeren ääreisten ukrainalaisprovinssien itseensä liittäminen. Tämä muuttaisi Ukrainan sisämaaksi, se menettäisi pääsyn merelle ja tekisi maasta Venäjästä taloudellisesti riippuvaisen.

Kenraali Ühtegin mukaan rintamatilanne on tällä hetkellä molempien osapuolten suhteen tasaväkinen. Ukrainalaisten voimat eivät ole vielä riittäviä venäläismiehittäjien karkottamiseen. Toisaalta nyt venäläisten hallussa olevien alueiden ”kontrolli on suhteellista”. Nykyisillä joukoillaan venäläiset vain hallitsevat tiettyjä pisteitä. Sodan loppuminen ei ole näköpiirissä.

– Ukrainalaiset eivät ole tällä hetkellä sellaisessa asemassa, että he haluaisivat lopettaa sodan nopeasti. He ovat sitä mieltä, että he painavat loppuun asti ja puhuvat kuitenkin koko Ukrainan alueen vapauttamisesta.

Kenraali huomauttaa, että paljon riippuu siitä, millaiset puitteet kansainvälinen politiikka tälle muodostaa.

– Sota ja neuvottelut ovat kuitenkin politiikkaa. Tällä hetkellä voimme sanoa, että molemmat osapuolet pyrkivät luomaan itselleen mahdollisimman hyvät neuvotteluasemat.

Ühtegi korostaa, että ainoa saavutus voi olla Venäjän ajaminen pois Ukrainasta, mutta tämän saavuttaminenkaan ei takaa ikuista rauhaa.

– Venäjä ei ole koskaan kyennyt olemaan rauhallinen, sillä on aina suurvalta-ambitionsa. Itse asiassa Venäjältä vie noin pari vuotta uudelleen jaloilleen pääsemiseksi. Ehkä se ei ole enää moderni nykyaikaisine asejärjestelmineen, mutta se silti jaloillaan. Voidaan toki sanoa, että poistakaa [Vladimir] Putin. Mutta sekin on väliaikainen ratkaisu, koska tulee uusi diktaattori ja uudet ambitiot. Tässä mielessä meidän maailmankantissamme ei ole rauhaa. Ja sen takia meidän tulee olla aina itse valmis.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)