Verkkouutiset

Sovellukseen on ilmoitettu jo 160 punamonumenttia. Kuvakaappaus / Navicup / Postimees

Virolaisia kehotetaan ilmiantamaan Neuvostoliiton kateissa olevat muistomerkit

Karttasovellukseen on ilmoitettu lyhyessä ajassa 160 miehittäjän punamonumenttia.

Arvioiden mukaan Virossa saattaa olla yhä 500-1000 Neuvostoliiton pystyttämää muistomerkkiä. Oikeaa lukumäärää ei tiedä kukaan, koska Virossa ei ole virallista rekisteriä miehittäjän pystyttämistä punamonumenteista.

Viron suurin päivälehti Postimees pyytää nyt lukijoiltaan apua. Virolaisia kehotetaan merkitsemään muistomerkit, niiden sijainnit ja lisätiedot Navicup-karttasovellukseen.

Viimeisen kahden viikon aikana sovellukseen on tehty jo 160 tarkastettua ja todennettua merkintää.

Miehittäjän punamonumenteista halutaan eroon

Venäjän hyökkäysota Ukrainassa on herättänyt Virossa keskustelua neuvostomiehittäjän punamonumenteista. Termillä tarkoitetaan esimerkiksi julkisella paikalla sijaitsevaa muistomerkkiä, patsasta tai muistolaattaa, joka liittyy Neuvostoliittoon tai kommunistiseen ideologiaan.

Vaatimukset symbolien poistamisesta ovat kiihtyneet entisestään sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäläisten on myös väitetty väärentäneen miehitysvuosina muun muassa sotilashautoja Viroon.

Aihe on Virossa herkkä. Suuri osa virolaisista vaatii miehittäjän symbolien poistamista julkisilta paikoilta, koska ne muistuttavat itsenäisyyden ja vapauden menettämisestä ja verisestä miehityksestä. Maan venäläisvähemmistön tulkinta historian tapahtumista on erilainen.

LUE MYÖS:
Neuvostoliiton huijaus paljastui Virossa: Sotilashauta olikin väärennös
(VU 20.6.2022)
Virossa tutkitaan: Täyttikö Neuvostoliitto sotilaiden haudat kivillä ja sahanpurulla? (VU 28.6.2022)

Uusimmat
MAINOS