Verkkouutiset

Leninin patsas makaa roskien seassa Tallinnassa. Virossa vaaditaan yhä enemmän neuvostomiehittäjien muistomerkkien siirtämistä pois kaupungien keskustoista. LEHTIKUVA

Neuvostoliiton huijaus paljastui Virossa: Sotilashauta olikin väärennös

Otepään kaupungin mukaan muistomerkki siirretään pois keskustasta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt Virossa vaatimuksia neuvostomiehittäjien pystyttämien muistomerkkien poistamisesta. Monissa kaupungeissa kartoitetaankin parhaillaan monumenttien ja patsaiden lukumäärää ja sijainteja.

Viron suurin päivälehti Postimees kertoo, että Viron Otepäällä sijaitseva puna-armeijan yhteishauta osoittautui kaikkien yllätykseksi täydelliseksi väärennökseksi. Aluetta on tutkittu kaivauksilla.

Neuvostoliitto rakensi vuonna 1957 näyttävän hautakiven väitetyn hauta-alueen päälle. Miehittäjän propagandan mukaan hauta oli viimeinen lepopaikka 34 sotilaalle.

Viron sotamuseon johtaja Hellar Lill kertoo, että alueelta ei löytynyt lainkaan merkkejä haudatuista ihmisistä.

– On yleistä, että viralliset tiedot kaatuneiden määrästä ja haudasta löytyvien ihmisten jäänteistä eivät täsmää, mutta sotahaudan osoittautuminen täysin propagandistiseksi väärennökseksi on ensimmäinen kerta Virossa, hän sanoo.

Otepään kaupunginjohtaja Jaanus Barkala kertoo, että tutkimukset vahvistavat alueella jo pitkään vallinneet huhut.

– Vanhempi paikallisväestö on vahvistanut, että sinne ei ole haudattu ketään. Olen iloinen, että Otepään kaupunkitila vapautuu fiktiivisestä monumentista, joka sijaitsee sopimattomalla paikalla.

Uusimmat
MAINOS