Verkkouutiset

Maarjamäen muistomerkki Tallinnassa. Kuva: Wikipedia Commons

Virossa tutkitaan: Täyttikö Neuvostoliitto sotilaiden haudat kivillä ja sahanpurulla?

Historioitsijan mukaan venäläiset ovat väärentäneet muistoalueita miehitysvuosien aikana.

Viron Otepäällä sijaitseva puna-armeijan yhteishauta osoittautui taannoin kaikkien yllätykseksi täydelliseksi väärennökseksi.

Neuvostoliiton propagandan mukaan näyttävän muistomerkin alle oli haudattu 34 puna-armeijan sotilasta, mutta tutkimuksissa alueelta ei löydetty lainkaan merkkejä haudatuista ihmisistä.

Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

Historioitsija Olev Liivik kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR:lle, että vastaavia väärennöksiä saattaa löytyä lisää. Haudoista voi hänen mukaansa löytyä kuolleiden sotilaiden sijaan esimerkiksi kiviä, oksia ja sahanpurua.

Viitteitä on jopa siitä, että Tallinnan Piritantien varrella sijaitsevan massiivisen Maarjamäen muistomerkin alueelta voi löytyä tyhjiä hautoja.

Historioitsijan mukaan hautoja on tutkittava lisää, jotta Neuvostoliiton levittämän propagandan ja totuuden välille saadaan selvyys. Huhuja tyhjistä haudoista levisi Virossa Neuvostoliiton miehityksen aikana paljon.

– Aiemmin saatoimme olettaa, että tuollaisia tapauksia voi olla jossain. Kun tämä on nyt vahvistunut Otepäällä, meidän on varauduttava siihen, että vastaavia tulee vielä esille, hän sanoo ERR:lle.

– Tuhlaamme järjettömästi resursseja suojellessamme sotilashautaa, jota ei todellisuudessa ole olemassa.

Uusimmat
MAINOS