Verkkouutiset

Tykinammusten kuoria Nammon tehtaalla Sastamalassa. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Virolaisasiantuntija: 0,25 prosenttia lännen bkt:sta turvaisi voiton Ukrainassa

Kansliapäällikkö kannattaa ajatusta EU-joukkovelkakirjoista ammusten rahoittamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos länsi omistaisi 0,25 prosenttia bruttokansantuotteestaan Ukrainan tukemiseen, riittäisi se sodan voittamiseen, arvioi Viron puolustusministeriön kansliapäällikkö Kusti Salm Viron yleisradioyhtiö ERR:lle.

Salm varoittaa, että on mahdollista, että Venäjä voittaa Ukrainan sodan. Hänen mukaansa Euroopan olisikin otettava suurempi, vahvempi ja aggressiivisempi rooli Ukrainan avustamisessa.

– On yhä tärkeämpää, että sanomme sen ääneen. Ukrainan tappio sodassa olisi katastrofaalista Viron, Euroopan ja Naton turvallisuudelle, Salm varoittaa.

Kansliapäällikkö uskoo, että tilanne Ukrainassa tulee pahenemaan entisestään. Tämä johtuu ennen kaikkea katastrofaalisesta ammuspulasta. Vain kolmannes Ukrainalle annetusta tykistöstä on käytössä, koska ammuksia ei yksinkertaisesti ole.

Tilannetta ei auta se, että Ukraina ei ole kyennyt mobilisoimaan riittävästi sotilaita, ja myös heidän koulutuksessaan on puutteita. Tämä voi johtaa kasvaviin tappioihin ja aluemenetyksiin.

– Tosiasia on, että asiat menevät huonommin ennen kuin ne menevät paremmin. Sitten ne menevät entistä huonommin. Sitten me menevät täysin hulluksi. Ja vasta sen jälkeen ne menevät hitaasti paremmin, Salm tiivistää.

Salm arvioi ammuspulan johtuvan kyllä osittain logistiikasta ja tuotannosta, mutta ennen kaikkea rahasta.

– Poliittista tahtoa on paljon. Se, mitä puuttuu, on kykyä laittaa pöytään tarpeeksi rahaa, jotta Ukraina voittaa tämän sodan, Salm tiivistää.

Viro on laskenut, että jo neljännesprosentti bruttokansantuotteesta riittäisi takaamaan voiton sodassa. Käytännössä tämä olisi noin 120 miljardia euroa. Salm uskoo, että kaikilla mailla olisi tähän varaa.

Hän muistuttaakin, että pienellä sijoituksella saataistiin ratkaistua lännen suurin strateginen ongelma.

Yksi keino Salmin suunnitelman toteuttamiseen olisivat joukkovelkakirjat, joita EU on jo valmistellut. Syksyllä Viron pääministeri Kaja Kallas ehdotti, että EU:n tulisi laittaa jakeluun 100 miljardin euron arvosta Ukrainan puolustustaistelua rahoittavia joukkovelkakirjoja. Moni maa on kannattanut ajatusta.

Mikäli Euroopan maat pitävät kiinni lupauksistaan, on Ukrainalla tuliylivoima vuoden 2025 alkuun mennessä.

– Tiivistettynä, EU-joukkovelkakirjoja, 0,25 prosenttia bruttokansantuotteesta ja ammuksia, ja Ukraina voittaa tämän sodan, Salm ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)