Verkkouutiset

Viron poliisi aloittaa aseiden keräämisen mahdollisesti jo tämän vuoden lopussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viro voi perua venäläisten aseluvat ja takavarikoida aseet

Ministerin mukaan lakiesitys valmistuu lähiviikkojen aikana.

Viron hallitus valmistelee lakiesitystä, joka mahdollistaa aselupien perumisen ja aseiden takavarikoimisen maassa asuvilta Venäjän kansalaisilta.

Viron sisäministeri Lauri Läänemets kertoo yleisradioyhtiö ERR:lle, että hallitus käsittelee lakiluonnosta parin seuraavan viikon aikana. Poliisin on määrä aloittaa aseiden kerääminen tämän vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Ministeri arvioi, että suurin osa venäläisistä tulee vapaaehtoisesti tuomaan aseensa poliisille tai myy ne aseluvan peruuttamisen jälkeen. Tarvittaessa poliisi ottaa aseet väkisin.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitokselta kerrotaan, että aselupien mitätöinti koskee noin 1 300 henkilöä. Heistä osa on poliisin mukaan jo käynyt luovuttamassa aseensa sen jälkeen, kun hallitus kertoi valmisteilla olevasta laista.

Hallitus määräsi reserviläiset sotaharjoitukseen

Viron hallitus päätti torstaina kutsua lähes 3 000 reserviläistä puolustusvalmiusharjoitukseen, joka käynnistyi välittömästi ja jatkuu ensi viikon keskiviikkoon asti.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi ERR:lle, että kyseessä on Viron historian suurin kertausharjoitus.

– Tätä puolustuskyky tarkoittaa. Valmiutta ja luottamusta siihen, että tiedämme tarkalleen, mitä kriisitilanteessa pitää tehdä. Meillä on vahvat puolustusvoimat, puolustustahtoa ja maailmanluokan varusteet, pääministeri sanoi.

Harjoituksesta kerrottiin yllättäen ja vain päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

– Venäjän ilmoittama liikekannallepano ei ole muuttanut uhkakuvaamme. Viro on suojeltu ja sitä suojellaan edelleen. Voimme kaikki jatkaa päivittäistä toimintaamme rauhallisesti ja tietäen, että omat puolustusvoimamme ja liittolaisemme Natossa ja Euroopan unionissa suojelevat Viroa, Kallas totesi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS