Verkkouutiset

Suljettu Vaalimaan raja-asema. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Vihreiden ryhmäjohtajan mukaan itärajan tulijoita ei pidä työntää takaisin

Atte Harjanteen mukaan valmisteilla oleva rajalaki on räikeästi perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanteen mukaan Venäjän harjoittamaan laajamittaiseen välineellistettyyn siirtolaisuuteen pitää varautua ja se pitää torjua ennalta, mutta hallituksen esittämää rajalakia hän sanoo vastustavansa.

– Hallitus on valinnut tässä haasteessa työkalukseen mahdollisuuden kuljettaa saapujia ilman asianmukaista turvapaikanhakumenettelyä takaisin Venäjälle. Hallituksen tähän tarpeeseen luonnostelema pushback-laki on ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisten sitoumusten kanssa. Oikeusoppineiden palaute lakiluonnokseen lausuntokierroksella olikin tyrmäävää. Lisäksi laki sisältää merkittävän oikeusturvaongelman yksittäisen rajavartijan kannalta, ja tällainen irtaantuminen sitoumuksista vaikuttaisi myös Suomen kansainväliseen asemaan, Harjanne kirjoittaa blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Hallituksessa on tunnistettu ongelmat suhteessa oikeusjärjestelmään: ne on todettu luonnoksessa varsin suoraan. En kannata näin räikeästi perustuslain ja kansainvälisten sopimusten yli kävelevää esitystä, en usko sen olevan Suomen etu. En varsinkaan siksi, etten usko, että se toimii, hän jatkaa.

Kansanedustaja viittaa Rajavartiolaitoksen asiantuntijoiden lausuntoon, jonka mukaan laki ei mitä todennäköisimmin estäisi Venäjää jatkamasta operaatiotaan itärajalla.

– Venäjä voi työntää ihmisiä rajalle vaikka meillä olisi pushback-laki. Seurauksena voi olla tilanne, jossa rajalla on jumissa suuri joukko epätoivoisia ihmisiä, joita työnnetään maastorajan yli puolin ja toisin. Tämä ei varsinaisesti paranna tilanteen hallintaa, Harjanne kirjoittaa.

– Juuri nyt ollaan tilanteessa, jossa maastorajan yli tuleva henkilö nimenomaan haluaa päästä viranomaisten kanssa tekemisiin käynnistääkseen turvapaikkamenettelyn. Jos käytössä on pushback-laki, asetelma kääntyy päinvastoin. Maahantulijalla olisi kaikki syyt vältellä viranomaisia ja kiinniottoa, jopa väkivaltaisesti. Epäilen, että Suomessa riittäisi resursseja koko rajan täydelliseen tulppaamiseen, joten tiedossa olisi pahimmillaan erittäin työlästä ja jopa vaarallista kissa ja hiiri -leikkiä.

Harjanne kirjoittaa, että rajahaasteeseen vastaamiseen pitäisi perustua nimenomaan tilanteen hallintaan.

– Viime kaudella kesken jäänyt rajamenettelylaki voisi tuoda tähän nykyistä paremmat työkalut. Rajamenettelyn haasteena on perusteettomien turvapaikkahakemusten jälkeinen palauttaminen maihin, jotka eivät tee tässä yhteistyötä. Pohdittavana voisi olla palautus Venäjälle näissä tapauksissa, joissa Venäjän voi katsoa olevan turvallinen maa. Venäjälle tuoreeltaan viisumin saaneen tai Venäjällä vuosia oleskelleen tapauksessa näin voisi kuvitella olevan.

Yksi työkalu Harjanteen mukaan voisi olla myös turvapaikkahakemusten keskittäminen Suomen Moskovan-suurlähetystöön.

– Tärkeää on myös todellisen tilanteen viestiminen lähtömaissa, jottei ihmisille muodostu kuvaa, että Venäjän temppu olisi viisas tapa pyrkiä Suomeen tai Suomen kautta Schengen-alueelle. Tässä toki auttaisi se, että turvapaikanhakuun ja siirtolaisuuteen olisi nykyistä parempia,laillisia ja turvallisia reittejä rikollisten pyörittämän kuskaamisen sijaan, hän kirjoittaa.

– Sekin on hyväksyttävä, ettei näin viheliäiseen vaikuttamiseen välttämättä löydy tapaa torpata sitä kokonaan. Painostuksen edessä emme kuitenkaan saisi antaa periksi keskeisistä arvoistamme; siitä, keitä me yhteiskuntana olemme. Siksi ajattelen, että hallituksen tulisi nyt pohtia avoimin mielin perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaista ja tehokasta työkalupakkia tähän tilanteeseen. Uskon, että sellainen on löydettävissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)