Näin arvioi valtiovarainministeriön työryhmä finanssialan kasvustrategiassa. Työryhmä keskittyi arvioimaan, miten Suomen pääomasijoitusmarkkinat toimivat. Pääomasijoittajat rahoittavat muun muassa kasvuyrityksiä, joilla on suuri merkitys talouskasvulle.
Nykyisin Suomen rahoitusjärjestelmä on pankkikeskeinen. Monipuolisempi järjestelmä tukisi paitsi järjestelmän vakautta myös talouden kasvua, työryhmä arvioi.
Työryhmä asetti pitkän aikavälin tavoitteeksi, että Suomen pankkikeskeistä rahoitusjärjestelmää pitäisi monipuolistaa. Ryhmän mielestä kunnianhimon tasoa olisi syytä nostaa kasvurahoituksessa ja talousosaamisessa.
Tavoitteen saavuttamiseksi työryhmä kehottaa kasvattamaan erityisesti kasvuyrityksille riskirahoitusta tarjoavien pääomasijoitusrahastojen kokoluokkaa. Tämä edellyttäisi myös kohdennettuja muutoksia verotukseen.
Työryhmän mukaan myös Helsingin pörssin houkuttelevuutta tulisi parantaa, sillä suurimpien suomalaisten pörssiyritysten vaihtuvuus on ollut verrattain vähäistä.
Kotitalouksia kannustettava monipuoliseen sijoittamiseen
Kasvurahoituksen ohella tarvitaan toimia, joilla parannetaan piensijoittajien asemaa. Kotitalouksien säästämiskäyttäytymisellä on merkittävä rooli pääomamarkkinoiden kehittämisessä.
Vaikka suomalaiset ovat alkaneet sijoittaa enemmän esimerkiksi osakkeisiin, suuri osa rahoitusvarallisuudesta on edelleen talletuksissa.
Suomen pääomamarkkinat voisivat syventyä, jos kotitaloudet hyödyntäisivät nykyistä monipuolisemmin eri sijoitusvälineitä. Samalla työtä talousosaamisen edistämiseksi tulisi jatkaa.
– Piensijoittajien pitää ymmärtää sijoituksiin liittyvät riskit ja kyetä myös kantamaan ne, työryhmä muistuttaa.
Suomessa aikuisväestön keskimääräinen talousosaaminen vastaa talousjärjestö OECD:n jäsenmaiden keskiarvoa. Suomalaisnuorten osaaminen on kansainvälistä kärkeä, mutta nuorten keskinäiset erot ovat suuria.
Työryhmä luovutti torstaina Finanssialan kasvustrategia -raportin elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps.), joka vastaa rahoitusmarkkina-asioista.