ZALA Aeron valmistama Lancet -itsemurhalennokki. / ZALA-AERO.COM

Verkkokaupan omistajat syytteessä: Suomen kautta vietiin Venäjälle osia itsemurhalennokkeihin

Suomen kautta kulki yhteensä yli 80 lähetystä.
Picture of Laura Halminen
Laura Halminen
Laura Halminen on Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat nostaneet syytteet kahta venäläissyntyistä miestä vastaan pakotteiden kiertämisestä Suomen kautta. Miehet kiersivät pakotteita lähettämällä tavarat ensin Suomeen vastaanottajalle, joka postitti ne eteenpäin Venäjälle.

Yhdysvaltojen Virginian osavaltiossa sijaitseva Eleview International -niminen yritys polki vientirajoituksia ja lähetti Suomen kautta Venäjälle esimerkiksi ethernet-lähetin-vastaanottimia, jollaisia on havaittu käytetyn Ukrainaan lähetetyissä itsemurhalennokeissa.

Näitä yhdysvaltalaisen yrityksen valmistamia ohjauspiirejä käytetään Kalašnikov-konserniin kuuluvan ZALA Aero Groupin valmistamissa Lancet-droneissa. Ensimmäiset havainnot Lancetien käytöstä Ukrainassa tehtiin kesällä 2022.

Eleview ei hankkinut tuotteille tarvittavia vientilupia ja jatkoi lähetyksiä Suomeen siitä huolimatta, että Yhdysvaltojen teollisuus- ja teknologiaturvallisuuden viranomainen BIS varoitti heitä kahdesti.

Toiminta jatkui maaliskuusta 2022 ainakin kesään 2023 asti. Suomen kautta Venäjälle lähetettiin runsaan 3,4 miljoonan dollarin arvosta tavaraa. Toinen Eleviewin johtajista teki nimenomaan sotilaskäyttöön tarkoitettujen tuotteiden hankintoja ja toinen heistä hoiti niiden järjestelyjä yhdysvaltalaisen ja suomalaisen huolintayhtiön kautta Venäjälle.

Eleview teki samaa myös Kazakstanin ja Turkin kautta. Yhdysvaltojen mukaan Kazakstanin kautta Venäjälle kulki ainakin sotilasviestintäteknologiaan ja tutkateollisuuteen liittyviä tuotteita.

Helmikuulta 2022 Yhdysvaltojen viranomaiset saivat haltuunsa tietoja joiden mukaan Eleviewin johtajat kävivät keskusteluja siitä mistä ja miten löytäisivät vaihtoehtoisia vientitapoja Venäjälle. Testilähetyksessä he lähettivät neljä tietotekniikkavalmistaja Ciscon kytkintä ja väittivät valheellisesti, että tuotteiden loppukäyttäjä on Kazakstanissa. Niinpä lähetys pääsi perille Kazakstaniin.

Vastaavaa menettelytapaa käytettiin, kun tavaraa lähetettiin Suomeen, vaikka Eleviewin edustajat tiesivät hyvin, että todellinen vastaanottaja on Venäjällä. Suomen kautta kulki yhteensä yli 80 lähetystä.

Lähetykset hämättiin ulos Yhdysvalloista pakkaamalla ne suurempiin laatikoihin. Kun laatikot avattiin, niiden sisältä paljastui pienempiä lähetyslaatikoita. Näihin laatikoihin oli merkitty valmiiksi Venäjän postin lähetystunnukset.

Eleviewin edustaja yritti kuulustelussa väittää, että suomalainen huolintayhtiö olisi tuotteiden jälleenmyyjä. Kun hänelle esitettiin tieto että suomalainen huolintayhtiö kertoo verkkosivuillaan olevansa huolintayhtiö, mies pyörsi puheensa. Kun Eleviewin tiloihin tehtiin etsintää, edustajat yrittivät väittää varastoivansa tuotteita ilman lähettämistarkoitusta.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön syyteasiakirja Eleviewin johtoa vastaan on toistaiseksi salattu, sillä viranomaisten mukaan syyteasiakirjan julkaiseminen voisi haitata edelleen käynnissä olevaa tutkintaa.

Verkkouutiset on kuitenkin tutustunut syytteen ohessa annettuun tapauksen tutkinnasta vastanneen Yhdysvaltain kauppaministeriön vientivaltonta-agentin valaehtoiseen lausuntoon, jossa tapauksen ja tutkinnan vaiheita käydään yksityiskohtaisesti läpi.

Yhtiöllä on verkkokauppa buyusa.ru -jonka kautta Venäjällä oleskelevat voivat tilata Yhdysvalloista kaikenlaista tavaraa Venäjälle.

– Autamme sinua hankkimaan minkä tahansa tuotteen eBaysta, Amazonista tai muista verkkokaupoista Yhdysvalloissa ja Euroopassa, BuyUSA mainostaa VK-sivullaan.

Verkkouutiset ei tavoittanut Suomen tullia kommentoimaan tapausta. Syytteiden nostamisesta on kertonut aiemmin STT.

Kuvakaappaus tulliagentin valaehtoisen todistuksen kansilehdestä.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot