Verkkouutiset

Liikennettä Moskova-joen ja maan hallinnollisen keskuksen Kremlin välissä Moskovassa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Venäläismiljardööri: Sota on seurausta Vladimir Putinin hulluudesta ja vallannälästä

Boris Mints pitää Venäjän presidentin toimintaa alhaisena.

Boris Mints on yksi harvoista rikkaista venäläisistä liikemiehistä, jotka vastustavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja presidentti Vladimir Putinia.

Suurin osa maan korkean profiilin ihmisistä on pysynyt hiljaa sodan aikana välttäen Kremlin kritiikkiä. Mints toteaa BBC:lle, että tälle on yksi yksinkertainen selitys: ”He kaikki pelkäävät.”

Kremlillä on maine siitä, että se on tukahduttanut Putinin suorapuheisia arvostelijoita valvomalla venäläisten uutiskanavien sisältöä. Myös luvattomat mielenosoitukset ovat olleet maassa kiellettyjä vuodesta 2014 lähtien.

Mintsin mukaan jokaisella henkilöllä, joka arvostelee avoimesti Putinia, on aihetta olla huolissaan henkilökohtaisesta turvallisuudestaan.

Sähköpostilla tehdyssä haastattelussa hän kuitenkin sanoo BBC:lle: ”Minulla ei ole aikomusta asua pommisuojassa, kuten Putin tekee.”

Mintsillä on asiasta omakohtaista kokemusta, kun hän puhui ensimmäisen kerran julkisesti Putinin politiikkaa vastaan vuonna 2014 Krimin valtaamisen jälkeen.

Mints katsoi parhaaksi poistua Venäjältä vuonna 2015 Britanniaan ”poliittisen opposition lisääntyvän tukahduttamisen yhteydessä”, ja kun oppositiojohtaja Boris Nemtsov ammuttiin samana vuonna.

Mints kutsuu Putinin toimintaa ”alhaiseksi” ja sanoo, että hyökkäys oli ”traagisin tapahtuma lähihistoriassa, ei vain Ukrainassa ja Venäjällä, vaan maailmanlaajuisesti”.

Hän vertaa sitä myös natsidiktaattori Adolf Hitlerin hyökkäykseen Puolaan vuonna 1939.

– Tämä sota on seurausta yhden ihmisen, Vladimir Putinin, hulluudesta ja vallannälästä hänen lähipiirinsä tukemana, summaa Mints.

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)