Verkkouutiset

Venäjän valtionduuman rakennus Moskovassa. LEHTIKUVA/MAARIT ROIHA

Venäjän yhteiskunta yhä tiukempaan kuristusotteeseen

Laki ”ulkomaisista agenteista” laajenee torstaina.

Uusi laajennettu laki ”ulkomaisista agenteista” Venäjällä astuu voimaan torstaina, mikä merkitsee presidentti Vladimir Putinin johtaman sananvapauden ja opposition vaientamisen tehostumista, kertoo CNN.

Samalla viikolla Venäjän parlamentti duuma lähetti Putinin työpöydälle lakiesityksen, jolla laajennetaan LGBT-asioiden ”propagandaksi” kutsuttua kieltoa.

Vuoden 2012 ulkomaisia agentteja koskeva laki hyväksyttiin laajojen mielenosoitusaaltojen jälkeen, joissa vastustettiin Putinin paluuta presidentiksi. Laki vaati poliittiseen toimintaan osallistuvien ja ulkomailta rahoitusta saavien järjestöjen rekisteröitymistä ulkomaisiksi agenteiksi ja noudattamaan ankaria sääntöjä ja rajoituksia.

Lakia on päivitetty asteittain sen jälkeen, ja laki muodostaa selkärangan Venäjän kansalaisyhteiskunnan yhä tiukemmalle kuristusotteelle viime vuosikymmenen aikana.

Torstaista lähtien määritelmää ulkomaalaisista agenteista laajennetaan koskemaan paitsi ulkomailta rahoitusta saavia henkilöitä tai organisaatioita, myös niitä, jotka ovat ”saaneet tukea ja/tai ovat ulkomaisen vaikutuksen alaisena”.

Ulkomaisten lähteiden antama ”tuki” ei ole vain taloudellista, vaan ”organisaatio- ja metodologista tai tieteellistä ja teknistä apua”. ”Vaikuttaminen” voidaan lain mukaan lukea ”yksilöön vaikuttamisena pakottamalla, suostuttelulla tai muulla tavalla”.

Liettuassa nyt asuva venäläinen freelancetoimittaja Konstantin von Eggert sanoo, että tämänkaltaiset lait muodostavat ”Putinin sortojärjestelmän” eli lait on kirjoitettu laveiksi ja epämääräisiksi, ja niitä sovelletaan valikoivasti pelottelemaan ja lamaannuttamaan ihmiset.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS