Verkkouutiset

GRU:n päämaja Moskovassa. Google

Venäjän salamurharyhmän agentti kävi Suomessa

Bellingcatin mukaan GRU:n agentti toimi diplomaattistatuksen turvin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itsenäisen Bellingcat-tutkijaryhmän selvitysten perusteella Venäjän sotilastiedustelu GRU:n myrkytysoperaatioihin liitetty agentti on vieraillut Suomessakin.

Bellingcatin tästä löytyvässä selvityksessä kerrataan Georgi Gorshkovin peitehenkilöllisyydellä vuosina 2008-2015 liikkuneen venäläisen tiedustelu-upseerin vaiheita. Hänet on kytketty bulgarialaisliikemies Emilian Gebrevin myrkytysyrityksiin Bulgariassa. GRU-mies liittyy myös mahdollisesti Sergei Skripalin myrkytysyritykseen Britannian Salisburyssä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Emilian Gebrevin murhayrityksestä epäillään kolmea peitehenkilöllisyyttä käyttänyttä GRU:n upseeria. Verkkouutiset kertoi tapauksesta muun muassa tässä jutussa. Bulgaria päivitti viime viikolla tapauksesta annettua kansainvälisiä etsintäkuulutusta ja julkisti epäiltyjen nimikirjaimet. ”Georgi Gorshkovin” kohdalla ne ovat E.A.G. Bellingcatin yhdessä Tages Anzeigerin ja The Insiderin kanssa tekemien tutkimusten perusteella GRU:n upseeri on oikeasti Jegor Aleksandrovitsh Gordijenko.

Gordijenkon kerrotaan kuuluvaan GRU:n pahamaineiseen 29155-erikoisyksikköön. Sen uskotaan kytkeytyvän muun muassa salamurhaoperaatioihin ja sabotaasiin ulkomailla.

Tapauksesta tekee erityisen mielenkiintoisen ja poikkeuksellisen se, että Venäjä teki Gordijenkosta diplomaatin vuonna 2017. Bellingcatin hankkimissa asiakirjoissa agentti on merkitty omalla nimellään 3. lähetystösihteeriksi Venäjän Maailman kauppajärjestö WTO:n valtuuskuntaan Geneveen tämän vuoden loppuun asti.

Matkoja Euroopassa

Jegor Gordijenko matkasi Bellingcatin hankkimien tietojen mukaan ensi kertaa Georgi Gorshkovina syksyllä 2010. Tuolloin hän kävi ensin Espanjan Barcelonassa. Loppuvuodesta GRU:n peiteagentti vieraili lyhyen ajan sisällä Suomessa, Ukrainassa ja Turkissa. Vuosina 2011 ja 2012 Gordijenko matkasi vain Ukrainaan ja Turkkiin. Matkat jatkuivat vuonna 2013. Tuolloin hän kävi kuitenkin myös kahdesti Tadžikistanissa. Näillä matkoilla mukana oli muitakin salaisen GRU:n ryhmän jäseniä, esimerkiksi”Sergei Fedotovin” peitehenkilöllisyydellä liikkunut tiedustelu-upseeri Denis Sergejev. Hänet on tunnistettu Britannian myrkkyiskun niin kutsutuksi  ”kolmanneksi mieheksi”.

Vuonna 2014 GRU-mies kävi muun muassa Krimillä. Bellingcatin mukaan matkatiedot ja salaisen yksikön epäilty rooli niemimaan valloituksessa viittaavat siihen, että Jegor Gordijenko otti osaa operaatioon. Tähän viittaa myös hänen muuttonsa ylelliseen asuinrakennukseen Moskovassa pian Krimin tapahtumien jälkeen. Krimin valloitukseen osallistuneet saman yksikön agentit ja Salisburyn myrkkymiehet Anatoli Tshepiga ja Aleksander Mishkin saivat korkeat kunniamerkit ja asunnot samasta rakennuksesta kiitoksena työstään Krimillä.

Diplomaatiksi

Georgi Gorshkovin peitehenkilöllisyys päätettiin selvitysten perusteella poistaa käytöstä Emilian Gebrevin epäonnistuneen salamurhaoperaation jälkeen vuonna 2015. Jegor Gordijenkon työ GRU:ssa kuitenkin jatkui. Tammikuussa 2017 hän saapui Sveitsin Geneveen diplomaattipassilla.

Venäjän WTO-valtuuskunnan 3. lähetystösihteeriksi omalla nimellään merkittyä GRU:n upseeria ei näy Venäjän ulkoministeriön virallisilla listoilla. Sekä Sveitsin ulkoministeriöstä että WTO:n viestinnästä vahvistetaan kuitenkin, että tämän niminen henkilö todella kuului Venäjän valtuuskuntaan. Venäjän WTO:n edustusto kiisti puolestaan ensin tuntevansa miestä ja lakkasi sitten vastaamasta viesteihin.

Jegor Gordijenkon kerrotaan pitäneen puhelinitietojen perusteella Sveitsin aikanaan tiiviisti yhteyttä GRU:n salamurharyhmän tovereihinsa Denis Sergejeviin, Anatoli Tshepigaan ja Aleksandr Mishkiniin. Joukko yksikön 29155 upseereita myös matkusti Genevessä loppuvuodesta 2017 ja alkuvuodesta 2018. Matkoja tekivät myös muun muassa Tshepiga ja Mishkin. Vierailut tapahtuivat vain pari kuukautta ennen Salisburyn operaatiota.

Jegor Gordijenko osti Genevessä viime hetken lentolipun Moskovaan ja takaisin lokakuun 25. päivänä vuonna 2018. Hän ei koskaan käyttänyt paluulippuaan. Gordijenkon GRU-ryhmää koskevien paljastusten vyöry oli alkanut hiljattain ja agentin kollegoja oli jo paljastunut julkisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)