Verkkouutiset

Moskovalaismies Punaisen torin lähettyvillä. AFP / LEHTIKUVA / KIRILL KUDRJAVTSEV

Moskovan propagandistit uhoavat yhä – nyt rinnalla orastaa pelko

Sotarikosten seuraamukset ovat alkaneet Julia Davisin mukaan hirvittää Kremlin paatuneimpiakin äänitorvia.

Kun Venäjä aloitti helmikuussa 2022 täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan, Kremlin ohjauksessa toimivan RT-propagandakanavan päätoimittaja Margarita Simonjan julisti odottaneensa sitä kahdeksan vuoden ajan ja olevansa äärimmäisen euforian vallassa. Samankaltaisia puheenvuoroja käytti moni muukin Venäjän näkyvimmistä propagandisteista.

”Sotilaallisen erikoisoperaation” oli määrä olla ohi parissa viikossa, mutta nyt se on jatkunut jo runsaan vuoden. Myös propagandistien äänenpainot ovat Venäjän informaatiovaikuttamiseen erikoistuneen amerikkalaistoimittaja Julia Davisin mukaan muuttuneet. Uho jatkuu, mutta sen rinnalle on noussut orastava edesvastuun pelko.

– Sanonpa, että jos onnistumme häviämään, Haag – olipa se sitten todellinen tai hypoteettinen – tulee hakemaan jopa Kremlin takana mukulakiviä lakaisevan siivoojan, Simonjan sanoi hänen mukaansa viime marraskuisessa tv-keskustelussa.

Haagilla Simonjan viitannee kaupungissa toimivaan kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen.

– Kremlin propagandisteilla onkin todellista aihetta huoleen, kadunlakaisijoilla ja muilla tavallisilla venäläisillä ei niinkään, Davis toteaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Näin on hänen mukaansa siksi, että Vladimir Putinin hallinnon ohjauksessa toimivilla valtiollisilla tiedotusvälineillä on ollut keskeinen rooli venäläisjoukkojen yllyttämisessä kansanmurhaan ja muihin rikoksiin Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan.

Kremlin propaganda ei Davisin mukaan ole vain kotimaiselle yleisölle suunnattua hömppää, vaan sillä on pohjustettu ja pyritty perustelemaan muun muassa siviiliväestöön kohdistuneita joukkomurhia, kyydityksiä ja Ukrainan yhteiskuntaelämän hävittämistä.

Venäjän valtiollisissa tiedotusvälineissä ukrainalaisia on hänen mukaansa kuvailtu sioiksi ja heidän kieltään, ruokakulttuuriaan ja perinteitään on systemaattisesti pilkattu.

– Lokakuussa RT-juontaja Anton Krasovski ehdotti ukrainalaislasten hukuttamista ja ukrainalaiskotien sytyttämistä tuleen – asukkaat sisällä. Hän myös väitti ukrainalaisten isoäitien maksavan mielellään siitä, että venäläiset sotilaat raiskaavat heidät, Davis sanoo.

Venäläiset tiedemiehet selittävät hänen mukaansa mielellään, että hyökkäykset, joilla ukrainalaisilta riistetään ruoka, sähkö ja juokseva vesi, ovat osa Vladimir Putinin suurempaa suunnitelmaa. Miljoonia ukrainalaisia halutaan asuttaa Venäjälle maan väestörakenteen tervehdyttämiseksi, kun taas 8 miljoonaa ukrainalaista on työnnetty länteen, jotta Eurooppa sortuisi.

– Venäjän valtiollisen television maailmassa kaikilla on sielu, mutta kaikilla ei ole oikeutta elää. Tietyt asiat vain ovat tärkeämpiä, kuten Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin professori Elena Ponomarjeva maaliskuussa selitti: ”Älä koskaan anna moraalin estää sinua toimimasta oikein. Ymmärrän humanitaarisen ulottuvuuden merkityksen, mutta moraali ei saisi toimia esteenä”. — Ei ole vaikea kuvitella noiden sanojen kaikuvan oikeussalissa, kun syyttäjä esittää syytteensä professori Ponomarjevaa ja muita syytettäviä vastaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS