Verkkouutiset

Lohikäärmeen hampaiksi sanottuja Ukrainan esteitä Donetskissa. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Venäjällä menisi 14 vuotta miehittää jo Vladimir Putinin mainitsemat alueet

Kreml ei voi laskea sen varaan, että maan asevoimat pystyisi valtaamaan diktaattorin "rauhantarjouksen" alan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin rauhantarjoukseksi naamioima uusin uhkavaatimus sisälsi neljä aluetta Ukrainasta: Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin. Jos Ukraina ei suostu luovuttamaan näitä alueita kokonaan, jatkossa ehdot ovat hänen mukaansa toiset.

Venäjä ei kuitenkaan latvialaisen Meduza-uutissivuston mukaan pysty pönkittämään uhkavaatimustaan konventionaalisella sotavoimalla. Ukrainan ja Venäjän nykyisessä sotilaallisessa tasapainossa Kreml ei voi laskea sen varaan, että sen asevoimat pystyisi valtaamaan Putinin mainitsemat alueet kokonaisuudessaan, ei ainakaan lähitulevaisuudessa.

Tasapaino ei todennäköisesti ole Venäjän näkökulmasta paranemassa, koska Kreml edelleen kieltäytyy julistamasta liikekannallepanoa. Tasapaino saattaa itse asiassa kääntyä vielä sitä vastaan, koska Ukraina pyrkii parhaillaan tehostamaan omaa mobilisointiaan.

Meduza teki karttalaskelman siitä, miten kauan Venäjän maavoimilta kestäisi miehittää kokonaan Putinin vaatimat neljä aluetta. Jos sen vauhti olisi sama kuin alkuvuonna, siihen menisi vähän yli 14 vuotta.

Laskelmassa oli mukana Venäjän eteneminen myös Harkovassa, vaikka se ei kuulukaan Putinin julkilausumiin Kremlin sotilaallis-poliittisiin tavoitteisiin. Venäjän hyökkäyksen painopiste on kuitenkin ollut Donetskin alueen keskellä. Putin kutsuu tätä hyökkäystä Ukrainan maavoimien ”puristamiseksi ulos” ja vakuuttaa, ettei hän suunnittele muuttavansa asevoimiensa taktiikkaa eikä strategiaa.

Yhtä uhkavaatimuksen sisältämää aluetta, Hersonia, Venäjän asevoimat ei pysty nykyisellä taktisella ja operatiivisella taidollaan valtaamaan enää ollenkaan. Alueen valtaamiseksi sen pitäisi pystyä ylittämään Dnipro-joki, mihin se pystyi vain keväällä 2022, kun Ukrainalla ei ollut länsirannalla juuri mitään puolustusta.

Ukrainan viime kuukausien sotilaallinen kriisi on johtunut lännen asetoimitusten katkeamisesta sekä mobilisaation ongelmista. Siitä ei kuitenkaan ole edelleenkään merkkejä, että Ukrainan puolustus olisi romahtamassa. Venäjän hyökkäyksen hyvin hidas eteneminen on siitä paljonpuhuva todiste.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)