Verkkouutiset

Venäläisen halpalentoyhtiö Pobedan matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä marraskuussa 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Venäjän ilmailun viranomaiset myivät ilma-aluksia laittomasti ulkomaille

Ilma-aluksia päätyi myös Ukrainan asevoimien käyttöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on käynnistänyt rikosoikeudelliset toimet ainakin kolmea federaation ilmaliikennevirasto Rosaviatsijan viranhaltijaa vastaan laittomasta 59 lentokoneen ja helikopterin toimittamisesta ulkomaille. Izvestijan lähteiden mukaan ainakin kolme Mi-8-kopteria päätyi Ukrainan asevoimille ja Iljušin Il-76 -kuljetuskoneiden epäillään kuljettaneen rahtia Ukrainaan niin, ettei niiden reittejä ole voitu seurata.

Osana tutkintaa FSB ja sisäministeriön etsivät ratsasivat 7. helmikuuta ilmaliikenneviraston keskustoimiston Moskovan Leningradsky Prospektilla ja takavarikoivat asiakirjoja viraston kahden viranhaltijan, lentoturvallisuusosaston johtaja Kristina Byvalinan ja siviili-ilma-alusten rekisteröintiosaston varajohtaja Petra Kozyrevan huoneista. Heidän lisäkseen oikeustoimien kohteena on Byvalinan osaston varajohtaja Anna Žiltsova, joka sai potkut viime kesäkuussa sodanvastaisen julisteen kiinnittämisestä työpaikalle ja sodanvastaisesta asenteesta.

Kaikkien kolmen syytteinä ovat laiminlyönti ja Byvalinalla lisäksi virkavaltuuksien ylittäminen. Laiminlyönnistä maksimirangaistus on kolmen kuukauden mittainen pidätys, mutta virkavaltuuksien ylittämisestä voi saada seitsemän vuotta vankeutta.

Tutkinta alkoi viime heinäkuussa, kun liikenneministeriö tarkasti Rosaviatsijan siviili-ilma-alusten rekisteröinnin tilanteen. Tarkastus osoitti, että sodan alkamisen jälkeen viranhaltijat ovat poistaneet rekisteristä lentokoneita ja helikoptereita presidentin 1. ja 3. maaliskuuta 2022 antamien asetusten sekä hallituksen kahden päätöksen vastaisesti. Liikenneministeriön lähteen mukaan Rosaviatsijan viranhaltijat poistivat ilma-alukset rekisteristä ilman asianmukaista dokumentointia sekä antoivat ristiriitaista ja epäluotettavaa tietoa ilma-alusten sijainnista ulkomailla.

Yhteensä 59 ilma-aluksesta 43 on myyty, niistä kuusi on Mi-8-helikopteria ja kaksi Il-76-kuljetuskonetta. Ostajista 21 ei asu Euraasian talousunionissa, ja kahdeksan ilma-alusta myytiin ”epäystävällisiin” maihin. Ilma-alukset lähtivät Venäjältä tilauslentoina tai muina ohjelmina ja jäivät palaamatta.

Izvestijan liikenneministeriön lähteen mukaan ilmi tulleen tapauksen takia Rosaviatsijan pääjohtaja Aleksander Neradko erosi viime syyskuussa. Hänen mahdollista osuuttaan tapaukseen ei ole suljettu pois. Hän toimi eronsa jälkeen johdon neuvonantajana Suomessakin toimivassa Norilsk Nickelissä, mutta sai potkut eturistiriitojen takia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)