Verkkouutiset

Kuvassa Venäjän keskuspankin rakennus Moskovassa. / WIKIMEDIA COMMONS

Venäjän asevoimista väärin puhuva voi menettää oikeuden pankkitileihin

Moskova kiristää kansalaistensa tilien valvontaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä valmisteilla oleva lakimuutos mahdollistaa pankkitilien sulkemisen ja rajoittamisen myös niiltä ihmisiltä, jotka ovat jakaneet asevoimiin liittyvää ”valetietoa”. Asiasta kertoo esimerkiksi Moscow Timesin venäjänkielinen versio.

Muutos liittyy rahanpesun ja terrorismin torjuntalain päivittämiseen.

Tähän mennessä rahanpesun valvonta- ja torjuntaelin Rosfinmonitoringin rajoitusluetteloon on lisätty rikoslain perusteella terrorismista ja ääriliikkeisiin liittyvistä rikoksista epäillyt, syytetyt ja tuomitut. Kremlin lainsäädäntötoimikunta hyväksyi maanantaina lakiluonnoksen, jossa jatkossa on paljon enemmän nimikkeitä, jotka mahdollistavat pankkitilin rajoittamisen.

Esimerkiksi: keskivaikean terveyshaitan tahallinen aiheuttaminen, kidutus, kansanmurha, huliganismi, Venäjän federaation alueellisen koskemattomuuden loukkaaminen, Venäjän federaation asevoimia koskevat väärennökset.

Rajoitusten kohteena olevan ihmisen varat jäädytetään, eikä hän saa käyttää rahaa kuukaudessa enempää kuin 10 000 ruplaa eli noin 104 euroa perheenjäsentä kohden. Kiinteistökauppoja voi tehdä vain Rosfinmonitoringin erikseen myöntämällä luvalla.

Tällä hetkellä pankkivalvontarajoitukset koskevat Moscow Timesin mukaan karvan alle 15 000 ihmistä ja 554 organisaatiota. Viimeisimpänä rajoitusluetteloon lisättiin elokuvaohjaaja Jevgenija Berkovitš ja näytelmäkirjailija Svetlana Petritšuk syytettyinä terrorismin julkisesta puolustamisesta. Naiset tuomittiin maanantaina kuuden vuoden työleirirangaistukseen näytelmästä, joka kertoo naisista, jotka rakastuvat islamisteihin ja suunnittelevat muuttoa Syyriaan.

Laki asevoimia koskevista ”valeuutisista” rajoittaa ankarasti Venäjän sodasta keskustelemista. Käytännössä sillä pyritään estämään esimeriksi sotarikosten tuleminen julki. Lakia on jo sovellettu esimerkiksi Yhdysvalloissa asuvaan kirjailija Masha Gesseniin tämän mainittua Butšan verilöylyn Youtubessa esitetyssä haastattelussa.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)