Verkkouutiset

Georgian oppositio osoitti mieltään Tbilisissä 9. maaliskuuta. / LEHTIKUVA / AFP / VANO SHLAMOV

Venäjältä kovia uhkauksia Georgialle – ”Raketti-isku Tbilisiin”

Demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat raivostuttaneet Kremlin.

Georgian parlamentti on laajojen mielenosoitusten jälkeen hylännyt hallitsevan Georgialainen unelma -puolueen lakiesityksen, joka olisi toteutuessaan velvoittanut kansalaisjärjestöt ja mediat, jotka saavat yli viidenneksen tuestaan ulkomailta, rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi.

– Kymmenet tuhannet Georgian kansalaiset, jotka ymmärsivät, että laki olisi ollut sortotoimi ja hyökkäys demokratiaa vastaan, osoittivat rauhanomaisesti mieltään pääkaupungissa Tbilisissä ja muissa kaupungeissa, German Marshall Fund -ajatushautomon (GMF) varajohtaja Laura Thornton sanoo Foreign Policy -lehdessä.

Esitetty laki muistutti läheisesti Venäjän ulkomaalaisagenttilakia, jonka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut loukkaavan yhdistymis- ja kokoontumisvapautta ja rajoittavan kansalaisyhteiskunnan toimintavapauksia.

Lakihankkeen kaatuminen ja siihen johtaneet mielenosoitukset ovat Thorntonin mukaan raivostuttaneet Kremlin, joka on pyrkinyt palauttamaan Georgian takaisin Venäjän etupiiriin. Ulkoministeri Sergei Lavrov luonnehti protesteja ”yritykseksi vaihtaa hallitus väkivalloin” ja väitti niiden muistuttaneen läheisesti vuoden 2014 Ukrainan vallankumousta. Lavrovin mukaan mielenosoitukset oli ”orkestroitu” ulkomailta käsin.

Laura Thornton kertoo useiden GMF:n seuraamien venäläisten propagandatilien julkaisseen uhkauksia, joissa georgialaisia on varoiteltu samankaltaisista seurauksista, joita Ukrainalle on Venäjän etupiirivaatimusten hylkäämisestä koitunut. Kremlin ohjauksessa toimivan propagandakanava RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan oli puolestaan kehottanut Venäjää tekemään raketti-iskuun Tbilisiin.

Laajamittaiset mielenosoitukset ovat Thorntonin mukaan osoittaneet, että vihaiset kansalaiset eivät pelkää taistella Georgian demokratian puolesta.

– Kyse ei kuitenkaan ole vain kotimaisesta kamppailusta. Venäjän imperialistiset pyrkimykset ovat laaja-alaisia, ja Kreml jatkaa vaikuttamisoperaatioitaan varmistaakseen, että Georgia pysyy tiellä, joka loitontaa maata demokratiasta ja lännestä, hän toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)