Verkkouutiset

Venäjän sotilaita Ukrainassa. / mil.ru

Venäjällä hämmästellään vastaiskua – ”sotilaat vain murskattiin”

Ukrainan joukot ovat löytäneet heikkoja kohtia Venäjän rintamalinjasta Bahmutin lähialueella.

Wagner-palkkasotilasryhmään yhdistetty suosittu Grey Zone -kanava hämmästelee Venäjän puolustusministeriön viime aikoina julkaisemia videoreportaaseja Bahmutin rintamalta Itä-Ukrainasta.

Venäjän asevoimien yksiköiden kerrottiin korvanneen Wagner-palkkasotilaat ensin raunioituneen kaupungin sivustoilla ja nyt myös keskusta-alueella. Wagneria johtavan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän on vetäydyttävä takalinjaan ”nuolemaan haavojaan” pitkään kestäneiden ja raskaita tappioita aiheuttaneiden taisteluiden jälkeen.

Venäjän puolustusministeriö vakuuttaa tilanteen olevan täysin hallinnassa. Ukrainan joukkojen kerrottiin aiemmin suorittaneen onnistuneita paikallisia vastahyökkäyksiä Bahmutin etelä- ja pohjoispuolella. Länsimaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että kaupungin hallussapito voi muuttua haastavaksi venäläisjoukoille. Ukraina hallitsee jo sen laidalla olevaa korkeampaa maastoa.

Grey Zone arvioi suurimman osan venäläistaistelijoista olevan sinänsä päteviä. Suurimmat ongelmat ovat sotilasjohdossa ja joukkojen yhteistoiminnassa.

– Mitä hyötyä olisi mobilisoida 300 000, 500 000 tai 900 000 sotilasta, kun heille ei ole olemassa minkäänlaista johtojärjestelmää, toiminnan koordinointia, viestintää, tiedustelua, tulitukea, koulutusta tai muuta. Heidät vain murskattaisiin, kuten oheisessa videossa, Grey Zone kirjoittaa.

Julkaisussa viitattiin videoon, jossa Ukrainan asevoimien 3. rynnäkköprikaati valtaa puolustusaseman, joka sijaitsi reilun kahden kilometrin päässä aiemmasta taistelupaikasta. Silloin 72. prikaatin venäläissotilaat vetäytyivät Ukrainan vastaiskun seurauksena.

Ukrainan asevoimien julkaisema lennokkivideo koostui yhdestä otoksesta, joka kestää 16 minuuttia. Joukot etenivät sen aikana nopeaan tahtiin eli yli 300 metriä. Venäläisbloggaajat hämmästelevät tapahtumia.

– Missä olivat panssarintorjunta-aseet? Missä olivat miinakentät? Entä tulituki sivustoilla metsiköistä? Miten hitossa BMP-panssariajoneuvo pystyy ajamaan hiljaa avomaastossa 15 minuuttia, Grey Zone -kanava ihmettelee.

Venäjän puolustusministeriö oli väittänyt aluetta puolustavien joukkojen tuhonneen Ukrainan ajoneuvoja sitä mukaa kun ne lähestyivät. Lennokin kuvaama video antoi tapahtumista hyvin erilaisen kuvan.

– Miksi sotilaamme vain murskattiin jalkaväkihyökkäyksellä? Tästä varmaankin syytetään taas Wagner-joukkoja eikä paikan päällä olleita Venäjän asevoimien komentajia, kanavalla todetaan.

Grey Zone arvioi, ettei samankaltainen hyökkäys olisi onnistunut Ukrainan puolustusasemia vastaan, joiden lähettyvillä on runsaasti miinoitteita. Venäläisjoukkojen kerrotaan joutuneen raahaamaan Bahmutin taisteluissa haavoittuneita pois etulinjasta pienten metsikköjen kautta, koska yksikään panssariajoneuvo ei päässyt etenemään tarpeeksi lähelle.

– On vaikea kuvitella, että voisimme edetä tällä tavoin metsänreunaa pitkin ja piileskellä ajoneuvojen takana. Todennäköisesti emme olisi edes ehtineet ajoneuvoista ulos ennen kuin ne olisivat jo liekeissä, Gray Zone toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS