Verkkouutiset

Ukrainalaissotilas ja itseliikkuva haupitsi Harkovan suunnalla 17. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP Sergey Bobok

Venäjä yrittää vallata Luhanskin kokonaan – ukrainalaisia uhkaa motitus

Luhanskin läänin alueesta on tällä hetkellä venäläisten hallussa noin 90 prosenttia, mutta ukrainalaisilla on käynnissä vastahyökkäys Harkovan koillispuolella.

Rintamatilanteesta on ukrainalaisten kannalta hyviä ja huonoja uutisia. Harkovan taistelu on päättymässä ukrainalaisten voittoon eikä kaupunki ole enää välittömässä vaarassa joutua venäläisten haltuun. Ukrainan armeija on työntänyt venäläiset lähes kokonaan takaisin Venäjälle Harkovan läänin ulkopuolelle.

Venäläinen on jatkanut rajan yli tykistöiskuja Tsyrkunyn, Rus’ki Tyshkyn, Tšerkasy Tyshky ja Pitomnykin kyliin, jotka ukrainalaisjoukot ovat vapauttaneet viime päivinä. Venäläiset keskittyvät asemiensa ylläpitämiseen ja yrittävät estää Ukrainan armeijan etenemisen.

Ukrainalaiset aloittivat  yllätyshyökkäyksen ylittämällä Donets-joen Harkovasta koilliseen sijaitsevalla raja-alueella pyrkien kohti venäläisten hallussa olevaa rajakaupunki Vovtšanskia. Hyökkäyksen onnistuessa Ukrainalla olisi sillanpääasema Donets-joen itäpuolella ja mahdollisuus edetä etelään, jonne tie Vovtšanskista johtaa. Samalla se saisi yhä enemmän Venäjän-vastaista raja-aluetta haltuunsa, eikä Venäjä voisi enää tuoda lisäjoukkoja Donetskin suunnalle pyrkiessään kohti Slovjanskia ja Kramatorskia.

Venäjän armeija yrittää ottaa nykyisten tavoitteidensa mukaisesti haltuunsa koko Donbasin eli Donetskin ja Luhanskin läänit. Venäläiset yrittävät murtaa Ukrainan puolustuksen Luhanskissa, jonka alueesta jo 90 prosenttia on miehittäjän hallussa. Se on tuonut lisäjoukkojen lisäksi 15 helikopteria hyökkäyksen tueksi. Ukrainan puolustusasemiin Sjeverodonetskissa ja Lysitšanskissa on kohdistunut ankaraa tykistötulta ja ilmahyökkäyksiä.

Ukrainan hallitseman Luhanskin läänin väliaikaisena pääkaupunkina toimivaan teollisuuskaupunki Severodonetskiin kohdistui tiistaina 17. toukokuuta 15 tykistöhyökkäystä.

– Venäläinen maailma tuhoaa kaiken tiellään yrittäessään pakottaa kaltaisensa elämän Luhanskin alueelle – ilman ihmisiä, taloja ja tehtaita, sanoo Luhanskin kuvernööri Serhiy Haidai.

Ukrainalaisittain huonoja uutisia kantautuu Donetskin suunnalta, jossa venäläiset pommittavat koko rintamalinjan laajuudelta. Venäläiset yrittävät ottaa haltuunsa koko Donetskin läänin. Ukrainalaisjoukot uhkaavat nyt jäädä mottiin Lymanissa,  joka on rautatieristeyskohta, ja josta tie vie Slovjanskiin ja väliaikaisena läänin pääkaupunkina toimivaan Kramatorskiin.

Venäläiset ovat vallanneet Lymanin pohjoispuolella olevan Novoselivkan ja yrittävät ottaa kokonaan haltuunsa sen eteläpuolella sijaitsevan Drobysheven. Venäläiset uhkaavat Lymania kolmesta suunnasta ja neljännessä suunnassa eli ukrainalaisten selustassa on vain Donets-joen tuhotut sillat. Alueelle kohdistui tiistaina raskasta tykistötulta.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS