Verkkouutiset

Butshan hautausmaa. AFP/LEHTIKUVA/SERGEI SUPINSKY

Venäjä teloittanut satoja siviilejä Ukrainassa

YK:n raportin mukaan todelliset luvut ovat todennäköisesti huomattavasti korkeammat.

Tuore YK:n raportti sisältää yhteenvedon venäläisten joukkojen tekemistä teloituksista ja yksittäisiin siviileihin kohdistuvista hyökkäyksistä Pohjois-Ukrainassa helmikuusta huhtikuuhun.

Ukrainan hyökkäyksen ensimmäisten viikkojen aikana Venäjän asevoimat teloittivat tai suorittivat satojen siviilien kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä, YK:n ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation johtaja Ukrainassa Matilda Bogner toteaa raportissa.

Venäläiset joukot tappoivat siviilejä Ukrainan kaupungeissa ja kylissä Ukrainan Kiovan, Tšernihivin ja Sumyn alueilla 24. helmikuuta ja 6. huhtikuuta välisenä aikana.

– On vahvoja viitteitä siitä, että tässä raportissa dokumentoidut teloitukset voivat muodostaa sotarikoksen, Bogner sanoo.

Siviilien murhat eivät rajoittuneet tiettyihin paikkoihin, vaikka jotkut alueet kärsivät enemmän kuin toiset.

Kiovan lähellä sijaitsevassa Butshan kaupungissa, joka oli venäläisten joukkojen hallinnassa 5.–30. maaliskuuta, YK dokumentoi 73 siviilin (54 miestä, 16 naista, kaksi poikaa ja yksi tyttö) tappamisen ja 105 murhan vahvistaminen on meneillään.

Teloitukset seurasivat usein Venäjän asevoimien turvatarkastuksia.

– Pelkällä tekstiviestillä, maastovaatteella tai tiedolla aikaisemmasta asepalveluksesta saattoi olla kohtalokkaita seurauksia, Bogner kertoo.

Raportissa todetaan, että YK on tähän mennessä dokumentoinut 441 siviilin (341 miestä, 72 naista, 20 poikaa ja kahdeksan tyttöä) väkivaltaisen kuoleman kolmella alueella pelkästään Venäjän hyökkäyksen ensimmäisten kuuden viikon aikana.

Raportissa todetaan, että todelliset luvut ovat todennäköisesti huomattavasti korkeammat, koska työ jatkuu edelleen 198 murhan vahvistamiseksi. Ne tapahtuivat Ukrainan Kiovan, Tšernihivin ja Sumyn alueilla, jotka Venäjä miehitti hyökkäyksen alkuvaiheessa.

Siviilien teloituksen lisäksi raportti kattaa tapaukset, joissa Venäjän joukot tekivät hyökkäyksiä, jotka eivät kunnioittaneet sotilaallisten tavoitteiden ja siviilien välisen eron periaatetta eivätkä ryhtyneet kaikkiin mahdollisiin varotoimiin siviilien suojelemiseksi.

– Siviilejä vastaan hyökättiin teillä heidän liikkuessaan paikkakuntien sisällä tai niiden välillä sekä yrittäessään paeta vihollisuuksia, Bogner sanoo.

Raportissa tarkastellaan sataa murhaa yksityiskohtaisemmin. Raportin arvion mukaan määrästä 57 oli teloituksia (48 miestä, seitsemän naista ja kaksi poikaa). Näistä 30 tapahtui pidätyspaikoilla ja loput 27 uhria tapettiin paikan päällä pian sen jälkeen, kun ne olivat joutuneet Venäjän joukkojen hallintaan.

– Venäläissotilaat toivat siviilejä väliaikaisiin pidätyspaikkoihin ja sitten teloittivat heidät. Monien uhrien ruumiit löydettiin kädet sidottuna selän taakse ja ampumahaavoja päässä, Bogner kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS