Verkkouutiset

Poliisin asiantuntijat siivoavat pois ohjuksen jäänteitä Kiovassa Venäjän maanantaina tekemän iskun jäljiltä. AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SUPINSKY

Venäjä räiski iranilaisia drooneja yöllä Kiovaan – Mika Aaltola: Tästä se kertoo

Epävarma Venäjä toimii tutkijan mukaan katutappelijan logiikalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan hermostunut pelko Venäjällä lisääntyy.

– Katkerana Kiovan tehokkaasta ilmapuolustuksesta Venäjä räiski kaupunkiin yöllä kymmeniä iranilaisia drooneja. Meteli on kovaa ja putoava romu aiheuttaa tulipaloja. Toiminnalla ei sotilaallista päämäärää, muuta kuin väestön terrorisoiminen, Aaltola twiittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ukrainan ilmavoimat kertoi maanantaina ampuneensa alas suurimman osan Kiovaan päivällä kohdistetuista ohjuksista ja pommilennokeista.

– Samalla se kertoo lisääntyvästä hermostuneesta pelosta. Ukraina valmistelee vastahyökkäystään iskemällä Venäjän selustaan, huoltoyhteyksiin. Vastahyökkäyksen luonnetta, aikaa ja paikkaa ei kuitenkaan tiedetä. Venäjä joutuu hajauttamaan resurssejaan, Aaltola jatkaa.

Aaltolan mukaan tämä epävarmuus epävakauttaa jo itsessään Venäjän läsnäoloa Ukrainassa.

– Poliittisella tasolla varsin toimivaa. Yllätysmomenttia haetaan. Yllätys on aina odotusarvojen summa. Piinallisinta on odotusten hajanaisuus. Ei tiedetä vastahyökkäyksen luonnetta tai aikaikkunaa.

Aaltola sanoo Kiovassa olleessaan keskustelleensa asiantuntijoiden kanssa ”varpaillaan pidon tärkeydestä”. Sen ylläpito on Aaltolan mukaan vielä jonkin aikaa oleellista.

-Venäjä ei tiedä, mitä odottaa, missä ja milloin tai odottaako mitään. Yllätys roikkuu näin tikarin lailla piinallisesti ilmassa.

– Yksi tärkeä piirre tässä on, että Venäjä ei enää kykene samaan. Muokkaamaan odotusarvoja, ja siten juurikaan yllättämään. Sen kyky määritellä sodan kulkua laskenut koko sodan ajan.

Kiovan iskut kertovat Aaltolan mukaan Venäjän lisääntyvästä epävarmuudesta, jota elehditään.

– Ukrainassa ymmärretään se, että Venäjä pelaa tätä katutappelijan logiikalla. Se tarkoittaa sitä, että vastassa on kaksi osapuolta ja sen jälkeen ei haeta kompromissia, vaan Venäjän voittoa. Ukraina iskee siis takaisin. Käyttänee sitä edesauttamaan sotilaallisia tavoitteita.

LUE MYÖS:
Kiovan ohjusiskuilla voi olla elinikäiset seuraukset – lapset pakenevat videolla ohjusiskuja

Ukrainan maavoimien komentajan mukaan hyökkäyksen aika tulee pian

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)