Verkkouutiset

Volodymyr Krylovskii käveli venäläisten tuhoaman kotitalonsa raunioilla Lymanissa. LEHTIKUVA / AFP Yasuyoshi Chiba

Venäjä etenee hitaasti Itä-Ukrainassa – ihmisiä katoaa miehitysalueilla

Venäjä on edennyt hieman idässä, mutta etelässä venäläishyökkäykset on torjuttu. Sen sijaan venäläinen terrorivalta vahvistuu miehitetyillä alueilla

Venäläiset ovat armottomalla pommittamisella ja tykistötulella sekä kovien taisteluiden myötä vallannut jonkin verran alueita Itä-Ukrainassa. Merkittävin edistys on tapahtunut Svitlodarskin ympäristössä ja Lymanissa.

Svitlodarsk joutui venäläismiehittäjien käsiin jo kolme päivää sitten, mutta nyt myös suurin osa Lymanista on venäläisten hallussa, mistä Verkkouutiset kertoi tässä. Lyman on tärkeä rautateiden solmukohta, josta johtaa tie suoraan Slovjanskiin, jossa onkin jo evakuoitu asukkaita

Ukrainan pääesikunta kertoo, että Harkovan alueelle on tuotu Smolenskista 29. erillinen rautatieprikaatin yksiköitä radan korjaustöitä varten.

Ukrainan armeijan pääesikunta ilmoittaa 27. toukokuun illan rintamakatsauksessaan, että venäläiset eivät ole kuitenkaan hyökänneet Slovjanskin suunnalla, vaan pommittaneet Slovjanskin pohjoispuolella Izjumin suunnassa olevia Svjatohirskin, Bohorodytšnen ja Virnopilljan kyliä. Lisäksi  Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Slovjanskin kaupunkiin ja Dovhenkeen.

Venäläiset ovat hyökänneet Sjevjerodonetskin suunnassa tykistötulen tukemana Štšedryštševen, Borivsken ja Totšivkan kylissä. Taistelut jatkuvat.

Avdiikan suunnalla venäläiset kohdistivat tykistötulta siviili-infrastruktuuriin Novobahmutivkassa, Kamjankassa, Avdiivkassa, Piskissä ja Marinkassa.

Harkovan suunnalla venäläiset ovat keskittyneet pommittamaan rajan yli pyrkien häiritsemään ukrainalaisjoukkojen keskittämisiä.

– Venäläiset ovat edenneet tasaisesti saaden lisää alueita haltuunsa kovien taisteluiden myötä viimeisen seitsemän päivän aikana, mutta muuten Ukrainan puolustus on pysynyt tehokkaana, kiteyttää sotatutkimusinstituutti ISW tviitissään.

Izjumissa ja muualla venäläismiehityksen alaisella Harkovan alueella 18–60–vuotiaita miehiä ja nuoria naisia on alkanut kadota, kertoo Ukrainan sotilastiedustelu. Katoamiset liittyvät Venäjän turvallisuuspalveluihin. Alueelta yrittävät joutuvat ”suodatukseen” ja palautetaan.

Ukrainan sotilastiedustelu kertoo saaneensa selville, että miehittäjä aikoo tukea humanitaarisesti ja rahallisesti  Mariupolin aluetta vain kesäkuun puoliväliin asti. Tämän jälkeen se saa olla omillaan.

Ukrainan pääesikunnan mukaan etelässä Nikolajevin ja Kryvyi Rihin suunnalla venäläiset kärsivät tappioita suunnalla ja vetäytyivät Hersonin suuntaan. Lisäksi ukrainalaisten MiG-29 hävittäjä ampui alas venäläisten Su-35 hävittäjän Hersonin alueella.

Muuten venäläiset ovat keskittyneet miehittämiensä alueiden hallussapitoon. Esimerkiksi Venäjän turvallisuuspalvelu etsi pidätettäviä krimintataareja Hersonin alueella.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS