Verkkouutiset

Sankareiden monumentti Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

”Venäjä ei ole vetänyt selkeitä punaisia linjoja – lännen ei pitäisi pidätellä”

Länsimaat suhtautuvat Steven Piferin mukaan liian pelokkaasti Kremlin toistuviin uhkauksiin.

Kun Vladimir Putinin aloittama hyökkäyssota on jatkunut pian vuoden, lännellä on suurlähettiläs Steven Piferin mukaan edelleen kaksi päätavoitetta: auttaa Ukrainaa voittamaan, mutta välttää suora yhteenotto Naton ja Venäjän välillä.

Läntiset hallitukset ovat kuitenkin hänen mukaansa olleet liian varovaisia pidättäytyessään toimittamasta Ukrainalle esimerkiksi Leopard-panssarivaunuja ja Atacms-ohjuksia, joilla voisi olla käänteentekevä vaikutus taistelukentällä.

– Tämä varovaisuus johtuu pelosta, että Kreml eskaloisi konfliktia, Yhdysvaltain Kiovan-suurlähettiläänä 1998–2000 toiminut Pifer sanoo The Hill -lehdessä.

Lännen pitäisi hänen mukaansa antaa Ukrainan armeijalle sellaiset hyökkäykselliset suorituskyvyt, joiden avulla se kykenee työntämään venäläisjoukot pois alueeltaan tai ainakin saavuttamaan niin kouriintuntuvaa menestystä, että Kremlin kanssa saavutetaan ukrainalaisten hyväksyttävissä oleva neuvotteluratkaisu. Pelko siitä, että tähänastista edistyksellisempien asejärjestelmien toimittaminen johtaisi sodan eskaloitumiseen, on hänen mielestään mitä todennäköisimmin aiheeton.

– Moskova on toki valittanut ja esittänyt epämääräisiä uhkauksia sen vuoksi, että kolmannet maat aseistavat Ukrainaa. Asevirrat, jotka alkoivat olalta laukaistavista Javelin-panssarintorjuntaohjuksista, sisältävät nyt myös panssariajoneuvoja, raskasta tykistöä ja valtavia ampumatarvikemääriä. Vaikka Moskova on pyrkinyt taivuttelemaan länsimaat luopumaan asetoimituksista, se ei ole eskaloinut, vaan itse asiassa hiljaisesti hyväksynyt yhä useampien ja kehittyneempien aseiden virran, Stanfordin yliopiston ja Brookings-ajatushautomon tutkijana nykyisin toimiva Steven Pifer toteaa.

Pifer muistuttaa Putinin ja muiden merkittävien venäläispoliitikkojen esittäneen viime vuonna epäsuoria ja välillä jopa suoranaisia uhkauksia ydinaseiden käytöstä. Niillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta Ukrainan päättäväiseen puolustustaisteluun, ja ne herättivät kielteisiä reaktioita muun muassa Kiinan ja Intian taholta.

Syyskuussa Putin väitti puolustavansa laittomasti Venäjään liitettyjä Luhanskin, Donetskin, Zaporizzjan ja Hersonin alueita kaikin mahdollisin keinoin. Kun Ukrainan armeija vain viikkoja myöhemmin vapautti Hersonin, Kreml ei Piferin mukaan edes uhannut eskaloida sotatoimia. Britannian ilmoitettua toimittavansa Challenger-panssarivaunuja Ukrainalle Kremlin reaktio jäi jälleen vaisuksi.

– Venäjän hallinnon edustajat eivät ole vetäneet selkeitä punaisia linjoja eivätkä myöskään toteuttaneet aiemmin esittämiään epämääräisiä uhkauksia. Kun Moskova ponnistelee niin vähän lännen pidättelemiseksi, lännen ei pitäisi pidätellä itse itseään.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS