Verkkouutiset

Päivänsini. / WIKIMEDIA COMMONS

Venäjä asetti päivänsinen ”valtiolliseen kontrolliin”

Yli sata kasvia on rikos, josta voi seurata jopa kaksi vuotta vankeutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on määrännyt liiallisen päivänsinen kasvattamisen rikokseksi, kertoo esimerkiksi pietarilainen Fontanka. Päivänsini (Ipomoea tricolor) on yleinen köynnöskasvi, joka kietoutuu tuen ympärille varrellaan. Sen varret voivat kasvaa 2–3 metriä pitkiksi. Päivänsinen lehdet ovat vaaleanvihreitä ja muodoltaan herttamaisia.

Kasvi on yleinen koriste myös Venäjällä, mutta sillä on myös huumaavia vaikutuksia, jotka jo atsteekit ja muut Etelä-Afrikan alkuperäisheimot tunsivat. Kasvin vaikuttava aine LSA on synteettisen serkkunsa LSD:n tavoin käyttäytyä hallusinogeeni.

Jatkossa venäläisellä saa olla kotonaan tai datsansa pihamaalla korkeintaan yhdeksän päivänsineä. Kymmenestä kasvista alkaa rikosvastuu. Niistä voidaan Venäjän rikoslain artiklan 231 perusteella rankaista korkeintaan kahden vuoden vankeudella.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman edustaja Nikita Chaplin, joka on myös Moskovan seudun kesäasukkaiden liiton puheenjohtaja, halusi kuitenkin täsmentää asiaa Venäjän viralliselle lehdelle Rossiskaja Gazetalle.

– Ipomoea tricolor lisättiin listalle, joihin pätee valtiollinen kontrolli. Kasvin kasvattaminen suurissa määrissä voi olla rike, Chaplin sanoi.

Rossiskaja Gazetan mukaan tämä tarkoittaa, että yli kymmenestä päivänsinikasvista voi seurata korkeintaan viidentoista päivän vapausrangaistus tai 5000 ruplan eli 50 euron sakko.

– Jos kasvien määrä ylittää sata, on kyseessä rikos. Siitä voi seurata korkeintaan kaksi vuotta vankeutta, Chaplin sanoi.

Varsinaisten kasvien lisäksi ”valtiolliseen kontrolliin” asetettiin myös päivänsinen siemenet. Niitä saa olla korkeintaan kolme grammaa. Kommunistipuolueen duumaedustaja Sergei Gavrilov painotti talouslehti Vedomostin mukaan, että päivänsini rehottaa tienvarsilla ja lisääntyy nopeasti kuin rikkaruoho. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, kenen vastuulle puutarhurien valvominen kuuluu.

Samalla pääministeri Mihail Mišustinin allekirjoittamalla määräyksellä ”valtiolliseen kontrolliin” asetettiin myös huumaavat kasvit pilviharmikki, amazoninajahuaskaliaani, ruusunorsukierto, atsteekkilumokierto sekä ibogapensas.

Pietarilaislehti Fontankan lukijat reagoivat päivänsiniuutiseen vilkkaasti.

– Tiesin! Minulla onkin vain yhdeksän, naureskeli yksi.

– Voiko kärpässieniä kasvattaa, kysyi toinen.

– Eivät edustajamme duumassa turhan päiten istu. Syvä kumarrus todellisille patriooteille, veisteli kolmas.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)