Verkkouutiset

Kolikoita ja seteleitä sekä laskuja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Velkaneuvontaan hakeutuminen kasvussa – asiantuntija TS:lle: Nuorille ei opeteta rahankäyttöä

Heikot taloustaidot ja budjetoinnin puute heijastuvat maksuongelmiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jo joka neljäs velkaneuvonnan hakeutuva on tänä vuonna ollut alle 30-vuotias ja osuus on kasvanut viime vuodesta 5 prosentilla, kertoo velkaantumis- ja raha-asioissa auttavan Takuusäätiön asiantuntija Henri Hölttä Turun Sanomille.

Höltän mukaan keskeinen syy nuorten raha-ongelmiin on seurannan ja pitkäaikaisen budjetoinnin puute.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jyväskylän yliopiston kulutustutkija, professori Terhi-Anna Wilskan mukaan nuorille ei opeteta tarpeeksi rahankäyttöä.

– Rahasta puhumista pidetään yhä tabuna tai puhe on hyvin kliinistä. Saatetaan ajatella, että rahataitojen korostaminen tekee lapsista materialisteja. Mutta rahasta pitäisi puhua avoimemmin ja kouluissakin nuorille läheisistä näkökulmista kuten kuluttamisen kautta, Wilska sanoo.

Wilskan mukaan heikot taloustiedot heijastuvat kasvaviin maksuongelmiin. Nuoret ovat myös herkempiä esimerkiksi verkossa oleville kulutusärsykkeille.

– Nuorten aikuisten tiedot esimerkiksi koroista, inflaatiosta ja jopa turvallisesta verkkoasioinnista ovat vähäisemmät kuin muissa ikäryhmissä ja nuoret ovat impulsiivisempia rahankäyttäjiä kuin vanhemmat ihmiset, Wilska sanoo.

Uusi taloustilanne on myös muuttanut tilannetta. Höltän mukaan nuoret eivät ole sisäistäneet, että velasta maksetaan korkoa.

– Nyt alle 30-vuotiaat eivät ole juuri eläneet aikaa, kun yleinen korkotaso on ollut enemmän kuin nolla. Eli tämä nykyinen korkea korkotaso on heille myös ihan vieras eivätkä he välttämättä ymmärrä mitä tietty korko käytännössä tarkoittaa rahaksi muutettuna jostakin velkasummasta, Hölttä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)