Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysminiseri Hanna Sarkkinen (vas.). LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vasemmistoliitosta vaatimus 12 euron minimipalkasta

Sosiaali- ja terveysministerin mielestä Suomeen tarvitaan vähintään 12 euron suuruinen lakisääteinen minimipalkka.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä näin työelämän räikeisiin väärinkäytöksiin pystyttäisiin puuttumaan nykyistä paremmin.

– Vähintään 12 euron lakisääteinen minimituntipalkka loisi työmarkkinoille selkeän perälaudan. Minimituntipalkka ei korvaisi työehtosopimuksissa sovittavia vähimmäispalkkoja, vaan tulisi niiden rinnalle perälaudaksi. Se myös helpottaisi alipalkkauksen selkeää kriminalisointia ja muihin työelämän räikeisiin väärinkäytöksiin puuttumista, Sarkkinen sanoi lauantaina vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.

Sarkkinen vei juuri eduskuntaan lakiesityksen, jolla lisätään työsuojeluvalvonnan toimivaltuuksia alipalkkaukseen puuttumiseksi.

– Me jatkamme myös ammattiliittojen kanneoikeuden ajamista, sillä sekin olisi tehokas keino puuttua alipalkkaukseen ja muihin työelämän epäkohtiin, Sarkkinen sanoi.

Sarkkinen ehdotti myös osa-aikalisää ratkaisuna vastentahtoiseen osa-aikatyöhön. Hallitus on säätänyt lakiin tiukennuksia työajan tarkistamisvelvoitteista, mutta lisää keinoja puuttua vastentahtoiseen osa-aikatyöhön olisi Sarkkisen mielestä löydettävä.

– Työehtosopimuksissa tai lain tasolla tulisi säätää erillisestä osa-aikalisästä, mikäli työtunnit alittavat tietyn tason. Se että osa-aikaisuudesta joutuisi maksamaan enemmän voisi kannustaa työnantajia lisätyön tarjoamiseen ja toisaalta vahvistaa osa-aikaista työtä tekevien toimeentuloa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS