Verkkouutiset

Ukrainalaiset sotilaat tutkivat tuhottua venäläistä panssarivaunua. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / YASUYOSHI CHIBA

Värvätty avautuu: Aseet murenevat käsiin, saappaat sammaleen peitossa

Sotilaan mukaan olosuhteet ja koulutus ovat surkealla tolalla.

Venäjän Kaliningradin kaupungista kotoisin oleva värvätty avautuu riippumattomalle Mediazona -verkkojulkaisulle Ukrainaan lähetettävien sotilaiden karuista olosuhteista, surkeista varusteita ja olemattomasta koulutuksesta.

– Saimme eilen rynnäkkökiväärit. Ajattelimme, että niiden täytyy olla hätävarusteita, kaikki olivat öljyn peitossa. Jotkut saivat ruosteiset kiväärit. Eräs nuori kaveri halusi purkaa kiväärinsä. Hän veti jousesta ja se vain napsasti ja murentui aseen sisälle. Entä jos tällaista tapahtuu Ukrainassa? Mitä silloin tehdään? Mistä löytyy uusi ase, värvätty pohtii.

– Kiväärini on vuodelta 1980. Kaiken kaikkiaan he antavat meille vanhaa roskaa.

Myös muut varusteet ovat värvätyn mukaan surkeassa kunnossa.

– Jotkut saivat saappaat, jotka olivat sammaleen peitossa.

Värvätyt ovatkin joutuneet ostamaan pääosin itse varusteita, koska Venäjän armeija ei ole tarjonnut edes kunnollisia hygieniatarvikkeita sotilailleen.

Värvätty kertoo käyneensä kerran ampumaradalla koulutuksen aikana. Myös muu koulutus on hänen mukaansa olematonta.

– 15 minuuttia ensiapukoulutuksen teoriaa. 15 minuuttia taktista harjoittelua. Ryömintää kymmenen metriä yhteen suuntaan ja kymmenen metriä taaksepäin. Siinä se, hän kuvaa koulutusta.

– Tämän lisäksi vielä 15 minuuttia viestintäharjoitusta, eli meille näytettiin radio ja sen painikkeita ja muuta. Ei mitään käytännön kokemusta, ei yhtään mitään. Vielä oli 15 minuuttia siitä, kuinka lasketaan miinoja. He vain näyttivät sen, kukaan ei saanut mahdollisuutta kokeilla. Siinä on koulutus, jonka olemme saaneet.

Värvätyn mieliala ei ole korkealla.

– Kaikki ovat jo hyväksyneet sen tosiasian, että menemme sotaan, mutta meitä ei kouluteta ja he antavat meille tätä sontaa, hän kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS