Verkkouutiset

Valtionvelka huolestuttaa asiantuntijoita. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Varoitus velasta Talsassa: Julkinen talous joutuu kovalle koetukselle

Päättäjät eivät OP-johtajan mukaan ymmärrä korkotekijän vaikutusta.

Päättäjien on ryhdyttävä toimiin velkaantumisen pysäyttämiseksi, vaatii OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Asiasta uutisoi Taloussanomat. Ritakallio muistuttaa Suomen valtiovelan kasvaneen viime vuosina merkittävästi, ja tämän kehityksen nojanneen pitkälti mataliin korkoihin.

Nyt korot ovat kuitenkin nopeasti nousseet. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki on jo ilmoittanut nostavansa ohjauskorkojaan heinäkuussa.

– Tästä seuraa, että siellä on heti satojen miljoonien lisäkustannus tulossa tästä koronnoususta lähtien. Selvästikään ei ymmärretä korkotekijän voimakasta vaikutusta, Ritakallio sanoo.

– Nyt näyttää siltä, että valtio joutuu ottamaan satoja miljoonia lisää velkaa, että se saa korot maksettua. Sanon pankkiirina, ettemme pankissa pidä kovin hyvänä asiakasta, joka tarvitsee lisää velkaa korkojen maksuun.

Samoilla linjoilla on Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen.

– Täytyy ymmärtää, että ympäristö on muuttunut. Korot ovat plussan puolella, ja Suomenkin valtion pitää maksaa korkoa lainoista. Siinä mielessä tilanne on erilainen kuin mitä se oli useamman vuoden ajan.

Alijäämän leikkaaminen tulee olemaan seuraavan hallituksen suuri haaste, sillä Suomen rakenteelliset ongelmat eivät ole pandemian ja Ukrainan sodan myötä hävinneet, Hirvonen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS