Verkkouutiset

Venäjän Lancet-itsemurhalennokki lähestyi ukrainalaista tutka-asemaa. / mil.ru

Varoitus Ukrainalle: Kreml kiihdytti rajusti räjähdelennokkien tuotantoa

Venäjällä valmistettujen Lancet-droonien tuotannon uskotaan 50-kertaistuneen.

Ukrainassa on viime viikkoina varoitettu maan teollisuuden jääneen mahdollisesti jälkeen Venäjästä lennokkien tuotannossa.

Tiedustelu- ja räjähdelennokkien käyttö on kasvanut äärimmäisen nopeaan tahtiin sodan alkamisen jälkeen viime vuoden helmikuussa. Molempien osapuolten sotilaat ovat kuvailleet droonien parveilevan taistelukentän yllä yötä päivää. Videolinkin kautta ohjattavat FPV-räjähdelennokit ovat osoittautuneet yllättävän tehokkaiksi panssariajoneuvojen ja muiden kohteiden tuhoamisessa.

Venäjä pyrkii kiihdyttämään lennokkituotantoaan uusissa tuotantolaitoksissa, kuten noin tuhat kilometriä Moskovan itäpuolella sijaitsevassa Jelabugassa. Laitoksen on tarkoitus valmistaa iranilaisia lennokkeja jo ensi vuodeksi.

Wall Street Journal -lehden mukaan Kreml keskittää voimavaransa erityisesti edullisten räjähdelennokkien tuotantoon. Sodan alussa etulyöntiasema oli Ukrainalla. Venäjä käytti tuolloin lähinnä perinteisiä sotilaslennokkeja, joista esimerkiksi Orlan-malli on osoittautunut tehokkaaksi tiedustelussa.

Yksi Orlan-drooni maksaa lähes 100 000 euroa eli jopa sata kertaa enemmän kuin kuluttajatason lennokit, jotka voidaan varustaa kranaateilla.

Iranin Shahed-itsemurhalennokkeja käytettiin viime vuoden syksystä lähtien Ukrainan kaupunkien ja energiainfrastruktuurin pommittamiseen. Niiden hintalapuksi on arvioitu alle 50 000 euroa. Jelabugan tehdas voi tuottaa noin 6 000 lennokkia lähivuosien aikana.

Taistelukentällä Venäjällä tuotetut Lancet-räjähdelennokit ovat käyneet yhä yleisemmiksi. Operaattorit ohjaavat ne kohteeseensa reaaliajassa. Tuotantomäärien sanotaan 50-kertaistuneen sodan alun jälkeen.

Eräs entinen ostoskeskus on muunnettu Lancetien tuotantolaitokseksi. Presidentti Vladimir Putin määräsi lisäämään lennokkimallin tuotantoa entisestään elokuussa.

Lancetien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta viime lokakuussa venäläiset sotabloggaajat arvioivat niitä olevan 1 500 kappaletta. Niiden tuotantoon tarvitaan länsimaisia komponentteja, joita on onnistuttu salakuljettamaan Venäjälle pakotteista huolimatta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)