Verkkouutiset

Yhdysvaltain puolustushallinto on kokeillut tekoälyn hyödyntämistä muun muassa ilmataisteluissa. / DARPA

Varoitus tekoälystä asevoimissa – ”dramaattisia riskejä”

Tekoälysovellusten äärimmäisen nopea kehitystahti vaikeuttaa niitä koskevan sääntelyn muovaamista.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin odotetaan julkaisevan ensi viikolla tekoälyä koskevan asetuksen, joka loisi alalle monien asiantuntijoiden kaipaamaa sääntelyä.

Kehittyneiden tekoälymallien olisi jatkossa käytävä läpi arviointiprosessi ennen kuin liittovaltion työntekijät voisivat käyttää niitä.

Useat teknologia-alan johtajat varoittivat Washington Post -lehden paneelikeskustelussa, että tekoälyyn liittyvää teknologiaa olisi valvottava huomattavasti tarkemmin. Sillä uskotaan olevan lähitulevaisuudessa vaikutusta työpaikkoihin ja jopa demokratian toimivuuteen.

Signal Foundation -järjestön johtaja Meredith Whittaker pitää näkymiä synkkinä. Teknologian varoitetaan kehittyvän eksponentiaaliseen tahtiin.

– En tiedä, mistä mahdollinen optimismi kumpuaisi. Tilanne näyttää karulta, Wittaker totesi.

Scale AI -yhtiön perustaja Alexandr Wang on tehnyt tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa. Hänen yhtiönsä sai viime vuonna yli 200 miljoonan euron sopimuksen tekoälysovelluksiin liittyen.

Wangin mukaan suurin riski on se, että epäkypsiä tekoälyjärjestelmiä alettaisiin soveltaa taistelukentällä. Hänen mukaansa on vain ajan kysymys, milloin näin tapahtuu.

– Ne loisivat dramaattisia riskejä sotilaillemme taistelukentällä. Meidän on pohdittava sitä, mikä erottaa kypsän tekoälyteknologian hypetyksen ympäröimästä tekoälyteknologiasta, Alexandr Wang totesi.

Valkoisen talon johtava tieteellinen neuvonantaja Arati Prabhakar kertoi pitävänsä huolia perusteltuina.

– Kaikkien tahojen on huomioitava vastuunsa ja velvoitteensa. Nyt tehtävät päätökset tekoälystä tulevat muovaamaan tulevaisuutta useiden vuosikymmenien ajaksi, Arati Prabhakar sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)