Verkkouutiset

Vartija työssään Keskuskadulla Helsingissä. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Varkauksien määrä kasvussa – kansanedustaja ottaisi mallia Ruotsista

Sari Sarkomaan mukaan kaupan yrityslähestymiskielto auttaisi estämään myymälävarkauksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön Ruotsin mallin mukainen yrityslähestymiskielto toistuvien myymälävarkauksien torjumiseksi.

Kaupan liiton jäsenyritysten mukaan väkivallalla uhkailu ja myymälävarkauksien määrä ovat lisääntyneet kaupoissa 2010-luvun alusta lähtien.

– Myymälävarkaudet, väkivallan uhka ja häiriökäyttäytyminen ovat kaupoissa ikävää arkipäivää, eikä ongelma näyttäisi ainakaan vähentyvän. Monesti samat ihmiset toistavat häiriökäyttäytymistä, Sarkomaa toteaa Uuden Suomen blogissa.

Ruotsissa on ollut voimassa viime maaliskuusta lähtien kaupan yrityslähestymiskielto, joka on Sarkomaan mukaan ollut tehokas keino varkauksien ehkäisemiseksi.

– Kaupan liiton sisarjärjestö Svensk Handelin mukaan asetettu kielto on ollut tehokas. Kiellon saaneista henkilöistä 75 prosenttia on noudattanut kieltoa ja pysynyt poissa kaupan tiloista.

Suomessa yritykset eivät voi asettaa henkilöitä kohtaan lähestymiskieltoa, vaan yrityksen työntekijöiden on haettava lähestymiskieltoa henkilökohtaisesti. Työntekijät ovat joutuneet tämän vuoksi hakemaan henkilökohtaisesti lähestymiskieltoa häiritsevästi käyttäytyviä henkilöitä kohtaan.

– On kestämätöntä jättää lähestymiskieltojen hakeminen yksittäisten työntekijöiden vastuulle. Työturvallisuudesta huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Kaikilla pitää olla oikeus turvalliseen työpaikkaan, Sarkomaa kirjoittaa.

Kansanedustajan mukaan yrityslähestymiskielto antaisi työnantajalle kipeästi kaivatun lisätyökalun lisätä toimitilojensa turvallisuutta sekä kitkeä kaupalle ja kuluttajalle kalliiksi tulevia myymälävarkauksia.

– Suomessa kannattaa seurata tarkasti, miten naapurissa toimitaan ja löydetään toimivia ratkaisuja. Naapurimaan yrityslähestymiskiellon hyviä tuloksia ja kokemuksia on viisasta hyödyntää lainvalmistelussa. Ruotsista saadut hyvät tulokset puhuvat puolestaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS