Verkkouutiset

Poliisi Kremlin edustalla Moskovassa. / LEHTIKUVA / AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

Vangittu Vladimir Kara-Murza: Valtakoneisto saattaa sortua nopeasti

Ratkaiseva tapahtumaketju käynnistyi oppositiopoliitikon mukaan Ukrainan sodan alkamisen myötä.

Venäläinen oppositioaktivisti Vladimir Kara-Murza uskoo muutoksen tulevan lopulta Venäjälle äkillisesti ja odottamatta.

Hän muistuttaa keisarikunnan sisäministerinä toimineen Vjatsheslav Konstantinovitsh von Plehwen toivoneen vuonna 1904 ”pientä voitokasta sotaa” aavistamatta, että tappio Japanin sodassa tulisi johtamaan laajoihin levottomuuksiin. Niiden seurauksena tsaarin oli pakko hyväksyä laajoja uudistuksia.

Bolshevikkijohtaja Vladimir Lenin valitti sveitsiläisille sosiaalidemokraateille tammikuussa 1917, että hänen sukupolvensa tuskin näkisi ”tulevan vallankumouksen ratkaisevia taisteluita”. Harva aavisti kesällä 1991, että vuoden loppuun mennessä koko Neuvostoliitto olisi romahtanut.

– Ensi kerralla muutos tulee tismalleen samalla tavalla eli äkillisesti ja yllättäen. Kukaan ei tiedä sen tarkkaa hetkeä ja olosuhteita, mutta näin tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa. Tapahtumaketjun aloitti hallinto itse hyökättyään Ukrainaan helmikuussa 2022. Tämä on vain ajan kysymys, Vladimir Kara-Murza kirjoittaa Washington Post -lehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Venäjän poliisi pidätti Vladimir Kara-Murzan huhtikuussa 2022 tämän arvosteltua sotatoimia Ukrainassa. Tämän vuoden syyskuussa Moskovassa sijaitsevan pidätyskeskuksen hallinto ilmoitti Kara-Murzan asianajajille, ettei häntä pidetty enää kyseisessä laitoksessa.

Viranomaisten uskotaan siirtäneen Vladimir Kara-Murzan Siperiassa sijaitsevaan vankilaan, jossa hän suorittaa 25 vuoden vankeustuomiotaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)