Verkkouutiset

9K720 Iskander -ohjusjärjestelmä arkistokuvassa. / mil.ru

Valko-Venäjän oppositiojohtaja: Venäjä ei saa sijoittaa ydinaseitaan Valko-Venäjälle

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta ydinaseiden sijoittamisesta toisen maan alueelle sitten ydinsulkusopimuksen allekirjoittamisen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vilnassa maanpaossa elävä Valko-Venäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsihanouskaja kirjoitaa yhdessä vuonna 2017 Nobelin rauhanpalkinnon saaneen ydinaseiden vastaisen ICAN-järjestön vt. johtajan Daniel Högstan kanssa Politicossa, että kansainvälisen yhteisön tulee estää Venäjää sijoittamasta ydinaseita Valko-Venäjän maaperälle.

Venäjän diktaattori Vladimir Putin ilmoitti 25. maaliskuuta sijoittavansa ydinaseita Valko-Venäjän maaperälle. Ilmoitus tuli Valko-Venäjän vuoden 1918 itsenäisyyspäivänä. Kyse olisi ensimmäistä kertaa ydinaseen sijoittamisesta toiseen maahan vuoden 1968 ydinsulkusopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, huomauttavat kirjoittajat.

Venäjän puolustusministeriö on sittemmin ilmoittanut kouluttavansa valkovenäläisiä lentäjiä käyttämään ydinaseita. Venäjä on myös toimittanut Valko-Venäjälle ja asettanut jo taisteluvalmiuteen taktisen Iskander-M-ohjusjärjestelmän, joka voidaan varustaa ydinkärjellä.

– Jos suunnitelma ydinaseiden sijoittamisesta ja valkovenäläisen lentomiehistön käyttämisestä toteutaan, rikkoo maa ydinsulkusopimusta ja Budapestin pöytäkirjan sitoumuksia. Se on myös törkeä Valko-Venäjän suvereniteetin loukkaus.

Kirjoittajat huomauttavat, että valkovenäläiset itse kokevat tilanteen miehityksenä ja vuoden 2014 Krimin kaltaisena. Maahan sijoitettu pysyvästi 10 000 venäläissotilasta.

Juuri ennen Putinin ilmoitusta tehdyssä tutkimuksessa 74 prosenttia valkovenäläisistä vastusti ydinaseiden sijoittamista maahansa. Kirjoittajat korostavat valkovenäläisten olevan Putinin ja Venäjän vankeja. Ydinaseiden sijoittaminen maahan tekisi maasta myös ydiniskukohteen.

Lisäksi kirjoittajat muistuttavat, että ydinaseiden sijoittaminen toiseen maahan lisää niiden käytön riskiä. Suurin osa taktisista ydinaseista on vähintään yhtä tehokkaita kuin Hiroshimassa vuonna 1945 käytetty 140 000 ihmistä surmannut atomipommi.

– Ydinaseiden sijoittaminen toisiin maihin lisää myös niiden käytön riskiä, koska se monimutkaistaa päätöksentekoa sekä lisää väärintulkintojen, väärinymmärryksen ja mahdollisten kastrofien riskiä. Ja ydintekniikkaan liittyvien riskien ollessa muutenkin koholla Venäjän hyökäyttyä Ukrainaan on riski äärimmäisen suuria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)