Verkkouutiset

Tanskan tiedustelupalvelun kyltti Soborgissa. / pet.dk

Vakoilukohu Tanskassa: Tiedustelujohtajan koti asennettiin täyteen mikrofoneja

Ulkomaantiedustelun johtajaa ja entistä puolustusministeriä epäillään salaisten tietojen vuotamisesta.

Tanskan ulkomaantiedustelua vuodesta 2015 johtanutta Lars Findseniä syytetään valtionsalaisuuksien vuotamisesta toimittajille ja lähisukulaisille. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa syksyn aikana.

Oikeudessa käsitellään lisäksi syytteitä Findsenin entistä esimiestä Claus Hjort Frederikseniä vastaan. Hän toimi puolustusministerinä vuoteen 2019 asti.

Lars Findsen kertoo Guardian-lehdelle saaneensa tietää pidätyksen jälkeen, että Tanskan tiedustelupalvelu oli kuunnellut kuukausien ajan hänen puheluitaan ja asentanut hänen kotiinsa lukuisia kuuntelulaitteita. Todistusaineistoksi kerättiin satoja tunteja keskusteluja.

– Se oli järkyttävintä. Katsoa, kuinka koko elämä muutetaan poliisiraporteiksi, jotka kirjoitettiin äänitteiden pohjalta, tiedustelujohtaja sanoo.

Poikkeukselliset rikostutkinnat ovat herättäneet laajaa kohua Tanskassa. Osa oikeusoppineista on arvostellut maan hallituksen tapaa hoitaa asiaa. Findsenin ja Frederiksenin syytteet pohjautuvat maanpetosta koskeviin pykäliin, joita ei ole käytetty yli 40 vuoteen.

Enimmäisrangaistus on 12 vuotta vankeutta. Molemmat miehet ovat vakuuttaneet syyttömyyttään.

Lars Findsen on kuvaillut tutkintaa ”täysin hulluksi”. Claus Hjort Frederiksen väittää syytteiden olevan poliittinen ”huijaus”.

Tapaus liittyy Tanskan ja Yhdysvaltain NSA-tiedustelupalvelun väliseen yhteistyöhön, joka nousi julkisuuteen vuonna 2014 Edward Snowdenin vuotamien tietojen myötä. Sen pohjalta syntyi huoli siitä, että Tanskan kansalaisten tietoja olisi kerätty laittomasti.

Tanskan tiedustelua valvova itsenäinen taho sai käsiinsä asiaa koskevan sisäisen raportin ja satoja tunteja nauhoitteita. Niiden pohjalta Findsen ja useita hänen kollegoitaan vapautettiin tilapäisesti tehtävistään.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)