Verkkouutiset

Yhdysvaltalainen Abrams-tankki taisteluharjoituksessa Suomessa toukokuussa 2023. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Vaikea osua” – tämä vaikutus Abrams-tankeilla on rintamalla

Asiantuntijat eivät suosittele tankkien viemistä eturintamaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensimmäiset yhdysvaltalaiset M1 Abrams -panssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan auttamaan maata sen vastahyökkäyksessä, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina Washington Postin mukaan.

Abrams-tankkien kohdalla kysymys on nyt siitä, kuinka nopeasti ne voivat osallistua taisteluihin ja kuinka suuri vaikutus niillä on muuttuvalla taistelurintamalla.

Yhdysvaltalaisia tankkeja on luonnehdittu maailman kehittyneimmiksi ja niiden teknisten ominaisuuksien uskotaan olevan Ukrainalle taisteluissa hyödyllisempiä kuin muiden länsimaisten tankkien. Abramsien saapumisen uskotaan kohottavan myös Ukrainan joukkojen taistelutahtoa.

Ukraina ylitti äskettäin Venäjän tärkeimmän puolustuslinjan panssaroiduilla ajoneuvoilla ja pyrkii etenemään edelleen. Toistaiseksi vastahyökkäyksen pääakseli eteläisellä Zaporizzjan alueella ei kuitenkaan ole tuottanut läpimurtoa, joka uhkaa katkaista Venäjän ja miehitetyn Krimin yhdistävän ”maasillan”.

Vaikka yhdysvaltalaisten Abrams-panssarivaunujen saapuminen Ukrainaan on tervetullutta, maan viranomaiset myöntävät, että ne eivät todennäköisesti tule merkittävästi vaikuttamaan sodan kulkuun.

Oleellinen seikka asiassa on se, että syksyn saapuessa taistelukentät rintamalla muuttuvat vaikeimmiksi panssariajoneuvoille. Tämä johtuu siitä, että panssariajoneuvojen on vaikeampi edetä esimerkiksi syyssateiden myötä mutaiseksi muuttuneissa peltomaastoissa.

WSJ:n haastattelemat asiantuntijat painottavat, että Ukrainan ei siksi kannattaisi viedä Abrams-panssarivaunuja eturintamaan. Tällöin riskinä on se, että hyökkääjä onnistuu tuhoamaan ne nopeasti.

– Niitä tulisi käyttää vain hyvin erityisiin ja hyvin suunnitelluihin operaatioihin. Jos ne (Abramsit) ovat etulinjassa, ne eivät kestä kovin kauan taistelukentällä, eräs asiantuntija sanoo.

Toisaalta Abramsilla on liikkuvuutessa etunsa verrattuna muihin panssariajoneuvoihin.

– Abramsilla on ilmiömäinen kiihtyvyys verrattuna muihin tankkeihin, mikä vaikeuttaa niihin osumista, toinen sotilasasiantuntija summaa.

Nopeasta kiihtyvyydestä huolimatta asiantuntija toivoo, että Ukraina käyttää Abramseja taisteluissa harkiten.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)