Verkkouutiset

Neste K -liikenneasema Espoon Olarissa 23. tammikuuta 2024., LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Uusiutuvat tuotteet siivittivät Nesteen tulosta – osinko ei yllä viime vuoden tasolle

Nesteen hallitus esittää viime vuoden tuloksesta jaettavaksi osinkoa 1,20 euroa osakkeelta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Öljy-yhtiö Nesteen vertailukelpoinen käyttökate oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 797 miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin se oli 894 miljoonaa euroa. Käyttökate oli hivenen analyytikoiden konsensusennusteita suurempi.

Muutos viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtui Nesteen mukaan öljytuotteista, jossa kokonaisjalostusmarginaali laski hieman edellisvuodesta.

Uusiutuvien tuotteiden myynnissä Neste onnistui optimoimaan myynnin ja raaka-aineiden hankinnan, sillä vertailukelpoinen myyntimarginaali oli 813 dollaria tonnilta, joka on huomattavasti korkeampi kuin vertailukauden 755 dollarin tonnihinta.

Koko viime vuonna Nesteen vertailukelpoinen käyttökate kohosi 3458 miljoonaan euroon, joka on noin 80 miljoonaa euroa pienempi kuin edellisvuonna.

Hallitus esittää viime vuoden tuloksesta jaettavaksi osinkoa 1,20 euroa osakkeelta, kun edellisvuoden tuloksesta osinkoa maksettiin 1,52 euroa osakkeelta, josta 0,50 euroa oli ylimääräistä osinkoa.

– Nesteen vuosi 2023 päättyi vahvaan tulokseen kaikissa liiketoimintayksiköissä. Geopoliittiset jännitteet ja korkea inflaatio vaikuttivat vuoteen 2023. Markkinaympäristö oli suotuisin kolmannella vuosineljänneksellä, jonka jälkeen markkinat heikkenivät loppuvuodesta etenkin Uusiutuvissa tuotteissa. Konsernin taloudellisten tavoitteiden osalta saavutimme 23,9 prosentin vertailukelpoisen keskimääräisen sijoitetun pääoman tuoton viimeisten 12 kuukauden aikana. Vahvan taloudellisen asemamme ansiosta voimme jatkaa kasvustrategiamme toteuttamista, tulosta kommentoi pörssitiedotteessa toimitusjohtaja Matti Lehmus.

Lyhyen aikavälin näkymien suhteen Neste odottaa markkinoiden epävakauden pysyvän suurena uusiutuvissa tuotteissa ja öljytuotteissa. Uusiutuvissa tuotteissa biotikettien ja krediittien hinnat ovat laskeneet kuluvan vuoden alussa alhaisemmalle tasolle viime vuoteen verrattuna. Öljytuotteissa jalostusmarkkina on pysynyt suhteellisen vakaana tämän vuoden alussa.

Uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan viime vuodesta ja nousevan noin 4,4 (+/- 10 prosenttia) miljoonaan tonniin tänä vuonna. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,5–1,0 miljoonaa tonnia. Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin odotetaan olevan 600-800 dollaria tonnilta.

Öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän vuonna 2024 odotetaan olevan pienempi kuin vuonna 2023. Tähän vaikuttaa Porvoon suunniteltu suurseisokki toisella neljänneksellä. Öljytuotteiden koko vuoden kokonaisjalostusmarginaalin odotetaan olevan pienempi kuin viime vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)